Navbar logo new
Bobtcheff over small- en midcaps
Calendar06 Apr 2021
Thema: Beleggen

Interview met Stéphanie Bobtcheff, CFA, Small & Mid Cap Fund Manager bij La Financière de l’Echiquier

Hoe ziet je loopbaan eruit?

Stephanie bobtcheff
Stéphanie Bobtcheff
Na mijn studie aan de SciencesPo in Parijs en een master aan de Bocconi-universiteit in Milaan ben ik bij Indosuez begonnen in de financiële analyse. Het was aanvankelijk een standaard keuze, eigenlijk een financiële keuze om mijn studielening af te lossen. Aanvankelijk wilde ik graag economisch journalist worden, maar deze keuze hield niet lang stand omdat ik al snel een voorliefde kreeg voor vermogensbeheer. Na 7 jaar bij Indosuez en na de fusie bij Crédit Agricole ben ik overgestapt naar het smallcap-beheerteam van Oddo, waar ik samen met Pascal Riégis het Oddo Avenir-aanbod beheerde. In 2007 heb ik Parijs verruild voor Zwitserland en ben ik bij Pascal Investment Advisers gaan werken.

Dit was een professioneel en tegelijkertijd gemoedelijk project. Toen ik een long-short Europees midcap-fonds beheerde, heb ik de wereld van hedgefondsen en shorts leren kennen. Er zijn overeenkomsten met long-only-beheer, of het nu gaat om stockpicking, de analyse van dossiers, de ontmoetingen met managers of het zoeken naar aandelen die door de markt over het hoofd worden gezien. Na deze 7 boeiende jaren in Genève ben ik teruggegaan naar Parijs en ben ik bij La Financière de l’Echiquier gaan werken.

Ik moest het small- en midcap-beheer nieuw leven inblazen en een team samenstellen, dat momenteel uit 5 personen bestaat. In zeven jaar tijd zijn de beheerde activa vertienvoudigd en deze vertegenwoordigen nu € 4,5 miljard in het small- en midcap-segment.

Vanwaar je keuze voor vermogensbeheer?

Ik hou van bedrijven en mijn job is heel afwisselend. Aan de ene kant is het spannend om ondernemingen te ontdekken en aan de andere kant moet ik zorgvuldig onderzoek doen, mijn passie.

Wat zijn de specifieke kenmerken van het small- en midcap-beheer van La Financière de l'Echiquier?

Een solide en lang trackrecord, met beheerste volatiliteit, echt medebeheer en een sterk gestructureerd proces dat gecontroleerde besluitvorming mogelijk maakt en emotionele voorkeuren vermijdt. Het echte verschil is het teamwerk, dat gekenmerkt wordt door onderlinge uitwisselingen, uitdagingen en vragen. Dat is wat ons werk zo leuk maakt en wat volgens ons de consistentie en regelmaat van de performance verklaart.

Als je één voorwerp mee mocht nemen naar Mars, wat zou dat dan zijn?

De Guide des valeurs moyennes, gesigneerd door Didier Le Menestrel, oprichter van La Financière de l’Echiquier.