Amerikaanse aandelen rendeerden nog nooit zo hoog als de afgelopen twaalf maanden. Dit dankzij de ongekende steunmaatregelen. Vooral de cyclische aandelen deden het goed, iets dat vaker voorkomt als de economie vroegcyclisch is. De markt zal eigenlijk zoals altijd de blik weer snel richten op ondernemingen met een sterke balans die niet afhankelijk zijn van de economische cycli. Dit stelt beleggingsstrateeg Rob Almeida van vermogensbeheerder MFS in de bijgevoegde Strategist’s Corner ‘A year like few others’.
Almeida berekende het twaalf-maanden-rollende rendement van Amerikaanse aandelen voor iedere maand vanaf het jaar 1881. Het overgrote merendeel van de beursfondsen wist een rendement te boeken van 0% tot 25%. Er waren in de geschiedenis maar weinig aandelen die een rendement van 75% of hoger wisten te schrijven. Opmerkelijk dus dat het afgelopen jaar, met een pandemie en wereldwijde lockdowns, een cijfer van maar liefst plus 77% liet zien.
Alleen tijdens de Great Depression in de jaren 30 van de vorige eeuw werden er zulke hoge rendementen geboekt. Ook toen greep de overheid in met maatregelen om de crisis te bezweren.
“De meeste beleggers zijn gericht op de korte termijn. Dat zal waarschijnlijk nooit veranderen. Maar op een gegeven moment zullen de markten door de ongetwijfeld ‘eye-popping’ economische cijfers heen kijken”, stelt Almeida. “Ze zullen gaan berekenen wat de onderliggende bedrijfsresultaten waard zijn zonder alle steun.
En als de geschiedenis zich herhaalt en het beleid weer normaliseert zal het kapitaal weer worden ingezet op een meer divers aandelenpakket. Cyclische bedrijven zullen genieten van hun dag in de zon zoals zo vaak in de beginfase van een marktcyclus, maar op de lange termijn zal de seculaire trend zegevieren en worden beleggers daarvoor beloond.”