BlackRocks GRP III grootste fonds voor energie-infrastructuur en transitie

Calendar08 Apr 2021
Thema: ETF
Fondshuis: BlackRock
BlackRock Real Assets heeft haar Global Renewable Power Fund III gesloten. Het ingelegde kapitaal van $ 4,8 miljard is meer dan werd verwacht en overtreft dat van de eerder gelanceerde fondsen GRP I en GRP II met respectievelijk acht- en driemaal.

Het hefboomeffect bedraagt 60% en dat betekent dat het GRP III-fonds zo’n $ 12 miljard in hernieuwbare energieprojecten zal investeren, waardoor het rechtstreeks bijdraagt aan de net zero-ambities van BlackRock. GRP III geldt momenteel als het grootste fonds ter wereld dat alleen maar in klimaat-infrastructuur zal beleggen. Meer dan 100 institutionele beleggers zitten in het fonds, waaronder uit Nederland.

Het GRP III is de derde loot aan de Global Renewable Power-stam van BlackRock en zal wereldwijd voornamelijk beleggen in projecten in Europa, Azië en Noord-, Midden- en Zuid-Amerika die niet alleen rendement opleveren maar ook een positieve en meetbare klimaat- en sociale impact hebben. Voorbeelden hiervan zijn de opwekking van hernieuwbare energie, energieopslag en -distributie en elektrische vervoersmiddelen.

Freek Spoorenberg, hoofd strategie en investor relations van BlackRock Renewable Power: “We kunnen ontzettend trots zijn op dit fonds, als BlackRock maar ook als Nederland. Meer dan $ 2,8 miljard van het geld dat in dit fonds zit, komt van Europese (en dus ook Nederlandse) institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars. Daarmee kunnen we echt betekenisvolle stappen zetten op de weg naar een CO2-neutrale economie.”

Kapitaal uit de drie GRP-fondsen is inmiddels belegd in meer dan 250 projecten in wind- en zonne-energie in 13 landen over 3 continenten. Het team dat bestaat uit 54 experts heeft meer dan $ 9 miljard aan kapitaal onder beheer. Het GRP III-fonds valt onder de artikel 9-rating van de SFDR-regelgeving van de EU.