Navbar logo new
Vanguard breidt uit met nieuw ESG-indexfonds
Calendar13 Apr 2021
Thema: ESG
Fondshuis: Vanguard

Het ESG Global All Cap UCITS ETF geeft toegang tot aandelen overal ter wereld met een strenge screening op basis van ESG-criteria.

Vanguard lanceert vandaag een nieuw indexfonds dat zich focust op ESG-aandelen (Environmental, Social & Governance). Het Vanguard ESG Global All Cap UCITS ETF is ontworpen als een hoeksteen voor ESG-bewuste portefeuilles, met zowel een brede diversificatie als een strenge screening op basis van ESG-criteria.

Het Vanguard ESG Global All Cap UCITS ETF volgt de FTSE Global All Cap Choice Index en biedt toegang tot aandelen over de hele wereld. De index sluit bedrijven uit die te maken hebben met wapenhandel, niet-hernieuwbare energie en zogenoemde ‘vice products’ zoals tabak. Ook bedrijven die zich niet houden aan de UN Global Compact Principles worden uitgesloten. Het fonds heeft een OCF (Ongoing Charges Figure, of lopende kosten) van 0,24%.

Fong Yee Chan, hoofd ESG-strategie in het VK en Europa: “Onze klanten maken zich zorgen over het klimaat en de maatschappij. Velen willen hun geld zo aan het werk zetten dat ze zowel hun doelstellingen behalen als de ESG-risico’s vermijden en hun beleggingen laten stroken met hun normen en waarden. Daarom doen we er alles aan om onze uitgebreide en genuanceerde ESG-aanpak door te voeren in onze beleggingsprocessen en de producten die we aanbieden, terwijl we de rendementen op de lange termijn in de gaten houden.”

Het Vanguard ESG Global All Cap UCITS ETF wordt beheerd door de Vanguard Equity Index Group, dat wereldwijd meer dan $ 4.800 miljard in aandelen onder beheer heeft en bestaat uit een team van 57 specialisten[1] met brede kennis en expertise.

“Met één ETF biedt het Vanguard ESG Global All Cap UCITS ETF onze klanten een echt gediversifieerde toegang tot 7.500 aandelen die zijn gescreend op milieu-, sociale en governancecriteria”, aldus Wim van Zwol, hoofd Benelux en Nordics. “Dit benadrukt dat het Vanguard ESG Global All Cap UCITS ETF fundamenteel aansluit bij onze kernbeleggingsprincipes: het is erop gericht om ESG-bewuste langetermijnbeleggers tegen lage kosten toegang te bieden tot een wereldwijd gespreide aandelenportefeuille om hen te helpen hun beleggingsdoelstellingen te realiseren.”

Met de lancering van dit nieuwe product heeft Vanguard op dit moment de volgende fondsen voor ESG-bewuste beleggers:

Vanguard etf fondsen

Deze fondsen vallen onder Artikel 8 binnen de EU SFDR-criteria en hebben, naast andere kwaliteiten, een focus op ‘Environmental’ en/of ‘Social’.