Navbar logo new
LGIM: High yield-obligaties Amerikaanse techbedrijven van ‘verbluffende’ kwaliteit
Calendar29 Apr 2021
Thema: Fixed Income
Fondshuis: LGIM

High yield-obligaties bieden momenteel een aantrekkelijk rendement, zeker in vergelijking met andere vastrentende categorieën. Amerikaanse technologiebedrijven, vooral bekend om hoge aandelenkoersen, geven tegenwoordig high yield-obligaties uit van ‘verbluffende kwaliteit’, wijst Martin Reeves, Head of Global High Yield, bij vermogensbeheerder Legal & General Investment Management (LGIM).

Reeves stelt dat high yield-obligaties reeds in 2020 goed presteerden. Hij verwacht dat absolute rendementen dit jaar waarschijnlijk lager uitvallen, maar in vergelijking met andere vastrentende activaklassen ziet het er nog goed uit. Dat heeft volgens Reeves drie oorzaken.

Ten eerste komen wanbetalingen door uitgevers van hoogrentende obligaties steeds minder voor omdat de bedrijven die het meeste risico lopen al in gebreke zijn gebleven, waardoor alleen de sterkere emittenten overblijven. Deze survivorship bias heeft een positief effect op het hele segment, evenals de enorme wereldwijde economische steunmaatregelen. Dit zou volgens LGIM het aantal wanbetalingen en faillissementen wereldwijd laag moeten houden.

Ten tweede volgt nu na een jaar met een recordaantal afwaarderingen een beweging in de andere richting. Reeves: “Rising stars, in plaats van ‘fallen angels’ waarvan de beoordelingen onder de investment grade zijn gedaald, zouden het gesprek van de dag kunnen zijn.”

Ten derde is high yield een categorie met een relatief lage duration. “Dit maakt high yield-obligaties minder gevoelig voor schommelingen in toekomstige inflatieverwachtingen en de daarmee samenhangende veranderingen in de rente op staatsobligaties.”

Volgens Reeves presteren high yield-obligaties uit alle sectoren goed, met name de cyclische en energiesectoren. “Interessant zijn ook de technologiebedrijven uit de VS, die tot nu toe vooral op de aandelenmarkt de aandacht hebben getrokken. Ze verschijnen nu steeds meer in de high yield-markt en zijn naar onze mening van verbluffende kwaliteit. Beleggers dienen echter de verbetering van de kredietwaardigheid en het upgraden van ratings in de gaten te houden, hetgeen van invloed kan zijn op het rendement.”