UBS AM: Sustainable Development Bank Bonds ETF passeert mijlpaal van 1 miljard dollar

Calendar04 May 2021
Thema: ETF
Fondshuis: UBS

De Sustainable Development Bank Bonds UCITS ETF van UBS Asset Management (UBS AM) heeft de grens van 1 miljard dollar aan vermogen onder beheer overschreden. Het was de eerste UCITS ETF ooit die belegt in obligaties uitgegeven door multilaterale ontwikkelingsbanken. De ETF trekt beleggers aan die toegang willen tot obligaties uitgegeven in dollars van hoge kwaliteit en met een sterk duurzaamheidsprofiel.

De fondsen die door ontwikkelingsbanken zoals de Wereldbank worden geworven, financieren projecten rond armoedebestrijding, infrastructuurverbetering, milieubescherming en sociale voorzieningen. Deze activiteiten kunnen gezien worden als impactbeleggen en daar is bij duurzame beleggers veel vraag naar.

Ontwikkelingsbanken zijn zeer transparant over hun activiteiten en de projecten zijn nauwkeurig afgestemd op de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de VN. Ook in de bestrijding van de negatieve gevolgen van de Covid-19-crisis in ontwikkelingseconomieën spelen ze een grote rol; alleen al de Wereldbank verwacht tot juni 2021 tot 160 miljard dollar voor dit doel uit te trekken.

Vanuit financieel oogpunt hebben de in de ETF opgenomen obligaties van multilaterale ontwikkelingsbanken een hoge kredietwaardigheid: AAA-ratings van Moody's, S&P en Fitch. Deze hoge ratings zijn mogelijk vanwege de forse steun van aandeelhouders en hun zogenaamde ‘bevoorrechte crediteurenstatus’, wat betekent dat ze voorrang hebben op alle andere crediteuren.

De ETF kan dienen als een duurzaam alternatief voor high grade obligaties uitgegeven in dollars, die vaak een groot deel van de typische vastrentende allocaties uitmaken. Het kan het duurzaamheidsprofiel van een portefeuille verbeteren en biedt een iets hoger rendement dan Amerikaanse staatsobligaties met eenzelfde looptijd.

Marcel Danen, Hoofd ETF & Index Fund Sales Benelux bij UBS AM: “Onze klanten zien obligaties van ontwikkelingsbanken als een aantrekkelijk middel om het duurzaamheidsprofiel van hun portefeuilles te verbeteren en om tegelijkertijd over de hele wereld ontwikkelingsprojecten met grote impact te ondersteunen. Het is dankzij hun inzet voor meer duurzaamheid dat dit fonds de mijlpaal van 1 miljard dollar heeft bereikt. UBS AM zal zijn passieve producten op dit gebied blijven innoveren. Onlangs werden bijvoorbeeld de Climate Aware en Paris-aligned ETF’s gelanceerd.”

De ETF voor duurzame obligaties van ontwikkelingsbanken maakt deel uit van een groeiend pakket duurzame ETF's van UBS AM. De vermogensbeheerder is één van de grootste Europese aanbieders van duurzame ETF's, met 28 miljard USD aan beleggingen onder beheer. De UBS ETF Sustainable Development Bank Bonds UCITS ETF is genoteerd aan vijf beurzen (SIX Swiss Exchange, Xetra, Borsa Italiana, London Stock Exchange, Mexican Stock Exchange) en wordt aangeboden in drie in valuta's gedekte aandelenklassen (EUR, CHF en GBP), en ook in de ongedekte USD-aandelenklasse.

Hoofdpunten

  • De UBS ETF Sustainable Development Bank Bonds UCITS ETF heeft een duration van 3,8 jaar, een yield-to-maturity van 67,5 basispunten en een yield spread van 8,2 basispunten ten opzichte van Amerikaanse staatsobligaties met een vergelijkbare duration (op 7 april 2021).
  • De ETF omvat obligaties die zijn uitgegeven door de Wereldbankgroep (IBRD, IFC, IDA), de Aziatische Ontwikkelingsbank, de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling, de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank.
  • Alle emittenten in de index hebben een AAA-rating van Moody's, S&P en Fitch.
  • Het duurzame segment is met bijna 150 miljard USD aan beleggingen het snelst groeiende thema in UCITS ETF's.

    Details van het fonds:

    Ubs etf fondsen