Navbar logo new
AXA IM: Inflatiedebat verhit verder richting de zomer
Calendar17 May 2021
Thema: Macro
Fondshuis: AXA

De Amerikaanse inflatie is in april verder opgelopen. ‘De Fed zal deze zomer onder grote druk komen te staan, aangezien de stijging van het prijspeil waarschijnlijk zal aanhouden’, voorziet Gilles Moëc, hoofdeconoom van AXA Group.

‘De kapitaalmarktrente zal in deze omgeving moeten stijgen’, vervolgt Moëc in zijn wekelijks commentaar voor AXA Investment Managers. Toch blijft hij dit als een tijdelijk fenomeen zien en spreekt hij van een ‘prijshobbel’, ofwel slechts een afzienbare periode van verhoogde inflatie.

Het tempo van geldontwaarding in de Verenigde Staten steeg vorige maand naar 4,2% op jaarbasis. ‘De Amerikaanse consumentenprijzen voor april overtroffen de verwachtingen, maar het is in dit stadium moeilijk om de diepte van de inflatoire druk in te schatten’, aldus de AXA-econoom.

Hij wijst erop dat de stijging kon worden toegeschreven aan ‘enkele componenten die minder dan 5% van de index vertegenwoordigen’. Als voorbeeld haalt hij de chiptekorten in de auto-industrie aan. ‘Maar deze aanvoerproblemen zijn geen uiting van algehele oververhitting.’

Volgens Moëc moeten de ontwikkelingen worden gezien in het grotere perspectief van wat hij de ‘prijskloof’ noemt, ofwel het verschil tussen het werkelijke prijsniveau en waar het zou moeten zijn als de inflatie in overeenstemming was geweest met de Fed-doelstelling. ‘En die kloof is groot na bijna 10 jaar beneden-doelstelling inflatie.’

De kloof is in de eurozone nog veel groter dan in de VS. Toch staat ook hier de centrale bank onder druk om de voet van het gaspedaal te halen. Sommige economen zien de ECB al op de bestuursvergadering begin juni het tempo van obligatieaankopen terugschroeven. ‘Dit zou naar onze mening riskant zijn’, stelt Moëc, erop wijzend dat het coronavirus nog verre van verslagen lijkt.