Navbar logo new
Amundi: Verdubbeling koperprijs door achterblijvende productie en groene transitie
Calendar28 May 2021
Thema: Grondstoffen
Fondshuis: Amundi

Een stijgende vraag naar koper als gevolg van de verschuiving naar een groene economie en een achterblijvende productie van het metaal leiden tot een structureel tekort en een verdubbeling van de koperprijs naar $18.000 tot $20.000 per ton.

Dat stelt Global Head of Research Monica Defend van Europa’s grootste vermogensbeheerder Amundi in de nieuwste Global Investment Views.

Amundi ziet dat het jarenlange overaanbod van grondstoffen omslaat in een tekort. Belangrijke oorzaken hiervan zijn onder meer de investeringen van overheden in infrastructuur, gekoppeld aan een groene agenda die de vraag naar koper versnelt. Bovendien haperde de productie van koper door de lockdown-maatregelen in de belangrijkste exportlanden.

De vraag naar het metaal zal de komende 20 jaar met 2% per jaar groeien, aangezien het noodzakelijk is voor de groene transitie, onder andere als energiegeleider. Koper producerende landen zullen naar verwachting de toenemende vraag niet kunnen bijbenen omdat dit nog steeds in een paar landen geconcentreerd is. De markt is daardoor, zoals recent nog bleek, gevoelig voor knelpunten en tekorten.

Amundi verwacht dat de koperschaarste langdurig aanhoudt waardoor het beleggers een aanmerkelijk positieve risicopremie oplevert ten opzichte van andere risicovolle beleggingscategorieën.