Navbar logo new
Capital Group: De jaren 2020 worden het decennium van de gezondheidszorg
Calendar03 Jun 2021
Thema: Beleggen
Fondshuis: Capital Group

Als de jaren 2010 het tijdperk waren van de Big Tech, dan kunnen de jaren 2020 wel eens het tijdperk worden van de MedTech, schrijven analisten Laura Nelson Carney en Richmond Wolf in The 2020s will be the decade of health care.

De ontwikkeling van de COVID-19-vaccins gebeurde namelijk veel sneller dan bij enig ander vergelijkbaar geneesmiddel in het verleden. Het duurde bijvoorbeeld bijna 50 jaar van wetenschappelijk onderzoek voordat het poliovaccin in 1955 op de markt werd gebracht. Meer recent duurde het ongeveer 42 jaar voor het vaccin voor waterpokken en dat voor ebola werden ontwikkeld.

“De COVID-19-vaccins zijn een van de grootste wetenschappelijke prestaties in de geschiedenis”, zegt Laura Nelson Carney. “Ook de wereldwijde productiecapaciteit is veel groter dan we een jaar geleden voor mogelijk hadden gehouden: dertien miljard doses vaccin zullen dit jaar worden gemaakt. Het is een modern medisch mirakel.”

Volgens Richmond Wolf hebben deze eerste mRNA-vaccins en de vooruitgang in de genetische analyse in het algemeen de geneeskunde een nieuw tijdperk ingeloodst. “We kunnen nu een genetische aanleg voor kanker opsporen door genetische mutaties te vergelijken met de kaart van het menselijk genoom. Vervolgens kunnen we ook de precieze behandelingen bepalen voor specifieke mutaties”, zegt Wolf.

Volgens Capital Group hebben deze therapieën op basis van genetische tests het potentieel om miljarden dollars aan inkomsten te genereren voor de bedrijven die ze ontwikkelen. Voor sommige vormen van kanker en andere veel voorkomende kwalen is de potentiële markt enorm.

Laura Nelson Carney en Richmond Wolf stippen ook de rol van China aan in de ontwikkeling van geneesmiddelen. Het Chinese biotechbedrijf BeiGene kreeg onlangs de eerste goedkeuring van de FDA voor een geneesmiddel tegen bloedkanker, Brukinsa genaamd. Een ander bedrijf, HUTCHMED, zal waarschijnlijk dit jaar nog goedkeuring krijgen voor zijn behandeling van neuro-endocriene tumoren. “Als consumentenmarkt, maar ook als bron van wetenschappelijke innovatie, wordt het belang van China in de toekomst alleen maar groter.”