Navbar logo new
AXA IM: Ambities van het Westen vragen geduld centrale banken
Calendar15 Jun 2021
Thema: Macro
Fondshuis: AXA

Uit de conclusies van de G7-top afgelopen weekend in het Britse Cornwall klinken duidelijk ambities van de westerse wereld om actief economisch beleid te voeren. Hiervoor zullen centrale banken niet tegelijk op de rem moeten trappen.

Dit stelt hoofdeconoom Gilles Moëc in zijn wekelijkse commentaar voor AXA Investment Managers. ‘We kijken goed naar de laatste Amerikaanse inflatiecijfers en zijn nog steeds van mening dat de Fed geduldig kan blijven, net zoals de ECB vorige week geduldig was.’

Moëc beschrijft de stemming tijdens de G7-top ‘absoluut van de liberale-progressieve variëteit’. Naast de voor de hand liggende focus op de pandemie, waren de bestrijding van klimaatverandering, vrije en eerlijke handel en inclusieve groei de prioriteiten die de politieke leiders bespraken. De plannen moeten wel de G20-test nog doorstaan, wijst de Franse hoofdeconoom.

Voor de 'Cornwall-consensus' is van belang dat centrale banken niet gedwongen zullen worden om op de rem te trappen, voegt Moëc toe. ‘Het is geruststellend dat de markt opmerkelijk niet blij is met de verdere spectaculaire versnelling van de Amerikaanse inflatie.’

Vooralsnog kan deze worden toegeschreven aan specifieke oorzaken in plaats van ‘algemene oververhitting’. De Fed kan volgens Moëc daarom tijdens de bestuursvergadering deze week nog afwachten. Maar deze zomer wordt volgens hem druk voor de Fed. Afbouw van steun tegen het eind van het jaar, zal ingeleid moeten worden bij de vergadering in september of de Jackson Hole meeting in augustus.