Navbar logo new
Outlook asset managers: goede mogelijkheden voor behalen ‘alpha’
Calendar29 Jul 2021
Thema: Beleggen

Verschillende vermogensbeheerder hebben hun outlook voor de komende periode gepubliceerd. Actieve managers zijn altijd op zoek naar ‘alpha’, ofwel het behalen extra rendement ten opzichte van de markt. In het overzicht hieronder delen ze enkele van hun sterkste overtuigingen.

PGIM:

“De risicopremies op bedrijfsobligaties zijn sinds de piek aan het begin van de coronacrisis aanzienlijk gedaald, waardoor de ‘spreads’ in veel sectoren dicht tegen het laagste niveau ooit staan”, zegt hoofdstrateeg Robert Tipp van PGIM Fixed Income. “Hoewel dit het opwaartse potentieel duidelijk beperkt, is ons basisscenario dat spreadproducten bovengemiddeld goed zullen blijven presteren.

De fundamentele factoren blijven gunstig en door de algemene lage rente-omgeving blijven beleggers opschuiven in het risicospectrum om zo wat extra rendement te behalen. Daarom blijven de sectoren met het hoogste risico en de grootste spreads het meest aantrekkelijk.”

LGIM:

Voor LGIM’s Head of Asset Allocation Emiel van den Heiligenberg blijven aandelen favoriet. Hij staat klaar om de exposure ernaar te vergroten als de beurzen licht corrigeren. ‘Buying the dip’ dus. “Eerder dit jaar spraken we over lichtstralen voor de wereldeconomie; nu schijnt de zon echt en daar gaan we van genieten.”

Jennison Accosiates:

De winstcijfers uit de technologiesector blijven sterk, een bevestiging van de onderliggende kracht van veel bedrijven en seculiere trends, stelt aandelenmanager Jennison. Wij denken dat de markt de voorkeur zal blijven geven aan bedrijven met asset-light business models, disruptieve producten en hogere autonome groei in een normaliserende wereld.

Pimco:

Pimco heeft de blootstelling naar risicovollere beleggingen verhoogd. Portfoliomanagers Erin Browne en Geraldine Sundstrom wijzen erop dat de wereldeconomie zich in het midden van de groeicyclus bevindt en dat aandelen en bedrijfsobligaties daarom favoriet zijn. Qua regio’s geeft Pimco de voorkeur aan aandelen uit de VS, Japan en opkomend Azië, waar zich veel bedrijven bevinden die profiteren van langdurige ontwrichtingen die worden veroorzaakt door technologie, geopolitieke verhoudingen en ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

Amundi:

Volgens Europa’s grootste vermogensbeheerder Amundi zien Europese aandelen er op het huidige niveau nog steeds aantrekkelijk uit. Head of Equities Kaspar Elmgreen en Head of Value Andreas Wosol zien goede kansen in met name cyclische sectoren. ‘Ten eerste lijken banken dit jaar een voor de hand liggende keuze voor inkomensbeleggers. Tijdens de Covid-19-crisis van 2020 werden veel Europese banken gedwongen dividenden op te schorten om hun balans te beschermen, nu wordt de regelgeving versoepeld en keren aantrekkelijke dividenden terug.

Hiervan profiteert niet iedereen en is focus op selectiviteit belangrijk.’ Buiten de financiële sector kunnen inkomensbeleggers ook goede rendementen behalen in de energie- en nutssector.

BNY Mellon Investment Management:

“De pandemie heeft de risico-rendementsverhouding voor opkomende markten veranderd, de verschillen per regio en land lopen sterk uiteen”, stelt hoofdeconoom Shamik Dhar van BNY Mellon Investment Management. “Vanuit een macro-perspectief maken wij onderscheid tussen winnaars en verliezers op basis van drie factoren. De eerste is de snelheid waarmee gevaccineerd wordt ten opzichte van het aantal nieuwe besmettingen. De tweede factor heeft betrekking op de monetaire en fiscale beleidsmogelijkheden. Idiosyncratische, land specifieke risico’s zijn de derde factor.

In landen die uit lockdowns komen, zullen cyclische sectoren het goed doen. Noord-Azië zal waarschijnlijk in trek blijven omdat er veel interessante mogelijkheden zijn in zowel ‘groei’ als ‘waarde’. Wij verwachten dat landen als Mexico, Chili en Brazilië zullen profiteren van de hoge grondstoffenprijzen en de aanhoudende vraag naar real assets.”