Navbar logo new
Nordea AM: Waarom infrastructuur een interessante beleggingscategorie kan zijn
Calendar16 Aug 2021
Thema: Beleggen
Fondshuis: Nordea

Bedrijven van de ‘nieuwe economie’, zijn sinds het begin van de Covid-19-pandemie een rage voor beleggers. Daar waar aandelen zoals Netflix, Zoom en Peloton wereldwijde beleggers bijzonder aanspreken, krijgen bedrijven die actief zijn in de "essentiële economie" - zoals water-, gas- en elektriciteitsbedrijven - veel minder aandacht. Dit zou echter wel eens kunnen veranderen. Als reactie op de economische tegenslagen door de pandemie, zijn veel overheden wereldwijd bereid om de investeringen in infrastructuur de komende maanden en jaren op te voeren.

Jeremy Anagnos, portefeuillebeheerder van de Global Listed Infrastructure strategie van Nordea Asset Managment, legt uit waarom infrastructuur een interessante beleggingscategorie kan zijn voor beleggers.

ESG

"De overgang naar schone energie gaat verouderende netwerkinfrastructuur assets nieuw leven inblazen, gezien de aanzienlijke investeringen die in het netwerk en het elektriciteitsnet nodig zijn. De jaarlijkse investeringen zullen tussen 2020 en 2030 naar verwachting met 50% stijgen, wat zich zal vertalen in aantrekkelijke winsten en dividenden. Voor veel infrastructuurbedrijven is CO2-reductie een belangrijk thema geworden, vooral voor nutsbedrijven.

Velen bezitten nog oude en dure kolen-aangedreven elektriciteitscentrales, die mogelijk kunnen worden vervangen door steeds goedkopere hernieuwbare energiebronnen. Innovatie zorgt ook voor investeringskansen in batterijopslag, slimme meters en netwerkefficiëntie."

"Traditioneel gereguleerde nutsbedrijven, die eigenaar zijn van bedrading en masten, zijn steeds meer geïntegreerd - zij bouwen en bezitten faciliteiten voor de opwekking van hernieuwbare energie, investeren in technologie voor de opslag van batterijen of slimme meters voor thuisgebruik. Deze nutsbedrijven investeren ook in het elektriciteitsnet. Het net is oorspronkelijk ontworpen om elektriciteit in één richting te transporteren, maar door het toenemende gebruik van bijvoorbeeld zonnepanelen op woningen kan er ook stroom terugstromen naar het net.

Om dit mogelijk te maken, moet het net worden gemoderniseerd en versterkt. De geïntegreerde nutsbedrijven waarop wij ons richten, zoals de Italiaanse groep Enel, maken deze overgang mogelijk. Dergelijke innovatie is van cruciaal belang voor onze maatschappij om over te schakelen op een schonere energietoekomst."

"Beursgenoteerde infrastructuur ondersteunt veel van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (SDGs) van de VN; en ESG-fondsstromen zijn in toenemende mate op zoek naar beleggingen in thema's die belangrijk zijn voor de asset class, zoals CO2-reductie en schoon water. Infrastructuurbedrijven kunnen positieve sociale, ecologische en economische impact hebben - zoals bijdragen aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, het revitaliseren van achtergestelde gebieden en het verbeteren van de toegang tot dienstverlenende sectoren. Infrastructuur vormt de basis van elke economie en maakt economische en sociale ontwikkeling mogelijk.

Als je een stapje terug doet, schuilt er een zekere schoonheid in zo'n ingewikkeld systeem."

Datatechnologie

"Wij willen onszelf niet beperken als het gaat om beleggingsmogelijkheden in de infrastructuur asset class. Wij hebben lang geïnvesteerd in masten en glasvezelnetwerken, maar van cruciaal belang voor het faciliteren van de verplaatsing van gegevens is het datacenter zelf. Niet alle datacenters hebben kenmerken van de kerninfrastructuur, maar wij hebben een paar wereldwijde namen gevonden die een cruciaal onderdeel van het hele netwerk vormen en een lange groeimarge hebben - vooral omdat wij steeds meer in een virtuele omgeving werken.

In de indexen ontbreekt het vaak aan consistentie als het om infrastructuur gaat, zodat datacenters kunnen vallen onder gebieden als telecommunicatie of gespecialiseerde REIT's. De grootste institutionele beleggers ter wereld beleggen in datacenters binnen de kerninfrastructuur - een standpunt dat wij ook hebben ingenomen."

Beleggingsvooruitzichten

"Bovendien worden infrastructuur assets op de beurs verhandeld tegen kortingen van meer dan 20% ten opzichte van de private marktwaarden. Dit verschil wordt ondersteund door een 'muur' van privékapitaal dat wacht om geïnvesteerd te worden, wat de waarderingen van assets vertekent. Het fusie- en overnamepotentieel voor beursgenoteerde assets mag ook niet worden genegeerd, aangezien beursnoteringen steeds aantrekkelijker ogen voor institutionele beleggers - vooral gezien de verlaagde waarderingen en de schaarse beschikbaarheid van vergelijkbare assets op de private markten.

"Iets meer dan 80% van de assets die de bedrijven in ons universum bezitten, beschikken over expliciete of impliciete mechanismen om de inflatie door te berekenen aan de eindgebruiker. Dit zou een groot deel van het effect compenseren van de stijging van de obligatierente die men zou verwachten als de inflatie zou aantrekken. Daarom hebben wij veel vertrouwen in de vooruitzichten voor de asset class voor de komende jaren, ongeacht de ontwikkeling van de inflatie en de obligatierendementen".