Navbar logo new
Nordea AM: Wat zijn de gevolgen van tapering door de Federal Reserve?
Calendar24 Aug 2021
Thema: Macro
Fondshuis: Nordea

De vergadering van de Federal Reserve in Jackson Hole, op 26 tot 28 augustus zou voor de Fed de aanleiding kunnen zijn om tapering te overwegen. De reden waarom de markt zo bezorgd is over het terugschroeven van de obligatieaankopen door de Fed, is dat dit een deel van de voordelen van de Quantitative Easing zou kunnen tenietdoen op een moment dat veel assetsduur zijn en de hefboomwerking hoog is. Sébastien Galy, Senior Macro Strategist bij Nordea Asset Management deelt omtrent dat onderwerp zijn inzichten in de meest recente The week ahead.

‘’De aankondiging van een tapering zal waarschijnlijk geen grote schok in de markt teweegbrengen, hoewel de curve van Amerikaanse staatsobligaties uiteindelijk weer steiler zou moeten worden. De markt heeft gewoonweg ruim de tijd gehad om zich op tapering voor te bereiden. De echte schok zal komen wanneer het debat over een renteverhogingscyclus van de Fed wordt gestart.

Dat hangt in belangrijke mate af van het debat over de vraag in hoeverre de inflatie van voorbijgaande aard is - de eerste aanwijzingen duiden daarop - hoewel de lonen en huren waarschijnlijk een aanhoudende druk zullen blijven uitoefenen. Wij blijven de voorkeur geven aan oplossingen zoals Noord-Amerikaanse aandelen en Multi-assetoplossingen die een spreiding over stijlen bieden en flexibiliteit bieden.’’