Navbar logo new
AXA IM: Chinese overheid kan sterk vertragende economie snel weer opstarten
Calendar21 Sep 2021
Thema: China
Fondshuis: AXA

De significante vertraging van de Chinese economie sijpelt door in de Europese export. Met name Duitsland zag de export naar China recent dalen. China heeft echter voldoende beleidsruimte om de economie snel weer op te starten, concludeert Gilles Moëc, hoofdeconoom bij AXA Group.

De afgelopen weken is er een toenemende stroom van teleurstellende gegevensreleases geweest. De Purchasing Managers Index (PMI) voor zowel de productie als de dienstensector krompen, en ook de detailhandelsverkopen en de industriële productie presteerden beneden de verwachtingen. “De vertraging van de Chinese activiteit begint de prestaties van belangrijke economische partners te beïnvloeden”, schrijft Moëc in zijn wekelijkse Macrocast.

Volgens de AXA Group-hoofdeconoom heeft China de lage binnenlandse vraag grotendeels aan zichzelf te wijten, door tijdens de coronapandemie de economie niet te ‘overstimuleren’. “Dit leidde tot aanhoudende zwakke consumentenbestedingen. Ook de prijs die de Chinese overheid betaalt om excessieve schulden in te dammen, is hoog”, schrijft Moëc.

Een risico vormt ook het met schulden overladen vastgoedbedrijf Evergrande. Moëc verwacht dat de Chinese autoriteiten niet te hulp schieten en daarmee andere vastgoedbedrijven met hoge schulden een waarschuwingssignaal geeft. Een eventuele klap kan de Chinese overheid opvangen door het monetaire beleid te verruimen en verdere regulering van bedrijven uit te stellen.