Navbar logo new
Capital Group: Waarom we geen Taper Tantrum 2.0 verwachten
Calendar28 Sep 2021
Thema: Beleggen
Fondshuis: Capital Group

De Fed kondigt in november de afbouw van haar steunbeleid aan, zo verwacht ook Capital Group, tenzij de economie aanzienlijk verslechtert.

Toen de Fed haar vorige taper aankondigde, in 2013, leidde dat tot paniek bij obligatiebeleggers. Maar zover zal het deze keer niet komen, aldus portefeuillebeheerders Timothy Ng en Thomas Hollenberg in ‘The long unwinding road: Our take on Federal Reserve tapering and U.S. inflation’.

“Ten eerste hebben beleggers nu ervaring met een tapering van de Fed. Ze zagen de impact ervan en merkten dat de normalisering van het beleid verre van catastrofaal was. In 2013 vreesden beleggers dat de Fed de federal funds rate zou verhogen van nul naar uiteindelijk ergens tussen 4% en 5%. Dat gebeurde toen niet, en ook deze keer verwachten beleggers niet dat de Fed de rente tot ver boven de 2% zal verhogen.”

“Ten tweede is de Fed al heel transparant geweest over haar plannen. In tal van toespraken en andere communicatie hebben Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell en andere gouverneurs uitgelegd wat beleggers mogen verwachten. Als gevolg daarvan zal de markt waarschijnlijk niet zo dramatisch reageren. Maar de verminderde liquiditeit en de hogere leenkosten hebben mogelijk wel nog een negatieve impact op de risicobereidheid van beleggers.”

“Op basis van die duidelijkheid denken de markten dat de Fed nog voor het einde van het jaar haar tapering aankondigt. Daarna zullen beleggers zich afvragen hoe snel de Fed haar activa-aankopen afbouwt en wanneer ze de rente verhoogt.”

“Als de inflatiedruk aanhoudt en de arbeidsmarkt zich in positieve richting ontwikkelt, kan de rente op schatkistpapier over het hele looptijdspectrum stijgen. Als de Fed de kortetermijnrente gaat verhogen, zal het rendement op korte termijn een directer effect ondervinden, waardoor de rentecurve afvlakt. In het verleden is dat ook zo gebeurd.”

“Na verloop van tijd moeten de rentes over het hele looptijdspectrum stijgen naarmate de Fed normaliseert. Maar de afgelopen 12 maanden bleek hoe hardnekkig lage rentes zijn. Beleggers vroegen zich af hoelang de periode van economische groei kon blijven duren, gezien de hardnekkigheid van COVID-19 en de nieuwe infectiepieken van de deltavariant en andere stammen. Bovendien is de Chinese economie, een belangrijke groeimotor voor de wereldeconomie in de afgelopen tien jaar, ook aan het vertragen. Tot slot geloven beleggers het inflatieverhaal van de Fed - dat de hoge inflatie die we nu zien, slechts van voorbijgaande aard is.”

“Sommige beleggers zullen zich misschien zorgen maken wanneer de Fed haar steunbeleid afbouwt. Maar de Fed zal eerst zeker willen zijn dat de economie sterk genoeg is. Uiteindelijk zal de normalisering de inflatiezorgen helpen wegnemen die dit jaar een lange schaduw over de markten hebben geworpen.”

“Bovendien staat de Fed dan veel sterker om op te treden bij de volgende grote economische uitdaging, eens ze haar balans verkleind heeft en uiteindelijk de rente heeft verhoogd. De taper bekijken door de lens van een Fed die de prijsstabiliteit wil handhaven, moet beleggers geruststellen: kernobligaties blijven nuttig als ballast in gediversifieerde portefeuilles.”