Navbar logo new
Amundi waarschuwt voor verhoogd risico op stagflatie
Calendar05 Oct 2021
Thema: Macro
Fondshuis: Amundi

Door het stijgende inflatierisico en afzwakkende economische groei ligt stagflatie op de loer. Europa’s grootste vermogensbeheerder Amundi raadt aan een neutrale positie in te nemen in risicovolle beleggingen.

Dat schrijven CIO Pascal Blanqué en Deputy CIO Vincent Mortier in de maandelijkse Cross Asset Investment Strategy. Volgens hen spelen twee onderwerpen financiële markten parten: China en inflatie.

China zag in de zomer een stijging van het aantal besmettingen met de delta-variant van het coronavirus. Ook volgden meer regeldruk voor Chinese (tech)bedrijven en de problemen met vastgoedbedrijf Evergrande. Amundi verwacht dat Chinese overheidsinstanties zullen ingrijpen via monetair en begrotingsbeleid om een liquiditeitscrisis te voorkomen.

Ten tweede is er inflatie in energie en voedsel. Volgens Blanqué en Mortier wordt het onderwerp stijgende energieprijzen een heet hangijzer in Europa, waar de gasprijzen tot recordhoogte zijn gestegen. “Ook stijgen de voedselprijzen en het probleem is met name van cruciaal belang voor opkomende markten.”

Amundi raadt een neutrale positie in risicovolle beleggingen aan. Desalniettemin concluderen Blanqué en Mortier dat door ruim beleid van centrale banken en een gebrek aan alternatieven voor aandelen, aandelenmarkten ‘op korte termijn niet zullen capituleren’.