Navbar logo new
De crypto-ETNs van VanEck doorbreken de grens van $ 500 miljoen
Calendar26 Oct 2021
Thema: Crypto
Fondshuis: VanEck

  • De vijf VanEck crypto-ETNs (Exchange Traded Notes) voor Bitcoin, Ethereum, Solana, TRON en Polkadot hebben een gezamenlijk belegd vermogen van $ 500 miljoen
  • VanEck versterkt zijn voortrekkersrol op het gebied van innovatieve en toekomstgerichte beleggingsoplossingen met nieuwe crypto-ETNs
  • Alleen al in het lopende jaar 2021 zijn cryptovaluta's rond 200% in waarde gestegen

    Amsterdam, 26 oktober 2021 – Ongeveer een jaar nadat VanEck zijn eerste crypto-ETN, de VanEck Vectors Bitcoin ETN, (huidig belegd vermogen: $ 315 miljoen1) introduceerde, heeft de vermogensbeheerder met zijn crypto-ETNs inmiddels een vermogen van $ 500 miljoen gerealiseerd. In Europa heeft VanEck nu in totaal vijf crypto-ETNs in de markt gezet.

    VanEck introduceerde in maart 2021 de VanEck Vectors Ethereum ETN, een ETN die momenteel voor meer dan $ 125 miljoen2 aan belegd vermogen heeft. In september 2021 breidde VanEck zijn aanbod van crypto-ETNs uit met ETNs voor Solana, TRON en Polkadot.

    "Het enthousiasme waarmee onze crypto-ETNs door beleggers werden ontvangen, overtrof onze stoutste verwachtingen", zegt Martijn Rozemuller, CEO van VanEck Europa. "De sterke groei van deze ETNs laat zien dat VanEck met zijn aanbod van eenvoudige en kostenefficiënte beleggingsmogelijkheden in cryptovaluta's tegemoetkomt aan de wensen van beleggers."

    VanEck is van plan om op korte termijn met nog meer crypto-ETNs naar de beurs te gaan. Daarmee versterkt de vermogensbeheerder zijn voortrekkersrol op het gebied van innovatieve en toekomstgerichte beleggingsoplossingen. "Voor VanEck ligt de toekomst van de cryptomarkt in smart-contractplatformen en in toepassingen die de markt voor financiële dienstverlening efficiënter maken", legt Rozemuller uit.

    "Smart contracts maken betere contractprocessen en totaal nieuwe bedrijfsmodellen mogelijk."

    "Ether en bitcoin zijn de twee grootste cryptomunten en hebben inmiddels een sterke marktpositie verworven. En dankzij de geringe correlatie met andere beleggingscategorieën bieden zij beleggers goede mogelijkheden om hun portefeuille te diversifiëren", aldus Rozemuller. "De cryptomarkt is volop in beweging: momenteel bestaan er in totaal zo'n 10.000 verschillende cryptomunten en niemand weet welke over tien jaar de belangrijkste zijn."

    VanEck gaat uit van een snelle groei van cryptoassets: alleen al in dit jaar zijn cryptoassets zo'n 200% in waarde gestegen, van een kleine $ 800 miljard naar ongeveer $ 2,3 biljoen. Jon Cunliffe, vicegouverneur van de Bank of England, meldde onlangs in een toespraak dat de waarde van cryptoassets vijf jaar geleden nog werd geschat op ongeveer $ 16 miljard.3

    Beleggen in ETNs brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. Het aanbod van VanEck voor Europese beleggers bestaat momenteel uit 27 ETFs, 5 ETNs en 4 actief beheerde fondsen. Volgens Morningstar behoort VanEck met een belegd vermogen van meer dan $ 6,7 miljard4 (wereldwijd: $ 83 miljard) ondertussen tot de twintig grootste Europese ETP-aanbieders.5 VanEck Europa zag dit jaar tot nu toe in totaal bijna $ 3 miljard aan netto instroom.6

    1 Bron: VanEck, per 19 oktober 2021.
    2 Bron: VanEck, per 19 oktober 2021.
    3 Bron: Bank of England, https://www.bankofengland.co.uk/speech/2021/october/jon-cunliffe-swifts-sibos-2021?sf152750285=1, 13 oktober 2021.
    4 Bron: VanEck, per 21 oktober 2021.
    5 Bron: Morningstar, per 14 juli 2021.
    6 Bron: VanEck-analyse (van 1 januari 2021 t/m 14 oktober 2021).