Navbar logo new
10 Waanzinnige voorspellingen van Saxo Bank voor 2022. Er is een revolutie op komst!
Calendar02 Dec 2021
Thema: Beleggen

Saxo Bank heeft vandaag zijn 10 Waanzinnige voorspellingen voor 2022 bekendgemaakt. De voorspellingen focussen op een reeks onwaarschijnlijke maar ondergewaardeerde gebeurtenissen die, als ze zich zouden voordoen, een schokgolf door de financiële markten zouden kunnen jagen:

Steen jakobsen saxo
Steen Jakobsen
  • Het plan om een einde te maken aan fossiele brandstoffen wordt uitgesteld

  • Jongeren keren Facebook massaal de rug toe
  • De tussentijdse verkiezingen in de VS zorgen voor grondwettelijke crisis
  • In de VS loopt de inflatie op tot meer dan 15% vanwege de loon-prijsspiraal
  • EU-superfonds voor klimaat, energie en defensie aangekondigd, te financieren door particuliere pensioenen
  • Reddit-vrouwenleger neemt het op tegen bedrijfspatriarchaat
  • India treedt toe tot de Samenwerkingsraad van de Golf als lid zonder stemrecht
  • Spotify verstoord door een op NFT-gebaseerd platform voor digitale rechten
  • Nieuwe hypersonische technologie is motor van ruimtewedloop en nieuwe koude oorlog
  • Medische doorbraak verlengt gemiddelde levensverwachting met 25 jaar

    Hoewel deze voorspellingen niet de officiële marktvoorspellingen van Saxo zijn voor 2022, waarschuwen ze wel voor een mogelijk verkeerde risicospreiding bij beleggers die een kans van amper één procent hebben dat deze gebeurtenissen zich daadwerkelijk zullen voordoen. Het is een oefening in het overwegen van de volledige omvang van wat mogelijk is, ook al is dit niet noodzakelijk waarschijnlijk en bijzonder relevant in de context van de onverwachte COVID-19-crisis van dit jaar. Onvermijdelijk blijken de meest verstorende (en dus waanzinnige) resultaten ook de resultaten die de consensus verrassen.

    In een reactie op de waanzinnige voorspellingen van dit jaar zei Steen Jakobsen, Chief Investment Officer bij Saxo Bank dit:

    "Het thema voor de waanzinnige voorspellingen van 2022 is 'Revolutie'. Er wordt zoveel energie opgebouwd in onze door ongelijkheid geplaagde maatschappij en economie. Voeg daar het onvermogen aan toe van het huidige systeem om het probleem aan te pakken en we moeten naar de toekomst kijken met de fundamentele opvatting dat het niet de vraag is 'of', maar veeleer 'wanneer en hoe' de revolutie er komt. Bij elke revolutie winnen sommigen en verliezen anderen, maar daar gaat het niet om - als het huidige systeem niet kan maar wel moet veranderen, is een revolutie de enige mogelijke weg.

    Over de hele wereld woedt een cultuuroorlog en er gaapt niet langer alleen een kloof tussen arm en rijk. Er is een ook een kloof tussen jongeren en ouderen, tussen de geschoolde klasse en de minder geschoolde arbeidersklasse, tussen echte markten met prijsvorming en overheidsinterventie, tussen opkopen van aandelenmarkten en O&O-uitgaven, tussen inflatie en deflatie, tussen vrouwen en mannen, tussen progressief links en centristisch links, tussen virtuele signalen op sociale media en echte veranderingen in de samenleving, tussen rentenieren en werken, tussen fossiele brandstoffen en groene energie, tussen ESG-initiatieven en de noodzaak om de wereld te voorzien van betrouwbare energie, en ga zo maar door.

    We hebben wereldwijd samengewerkt aan covid-vaccins in 2020 en 2021. Nu hebben we een nieuwe Manhattan Project-achtige inspanning nodig om de marginale en voor de productiviteit gecorrigeerde kosten van energie op een veel lager niveau te brengen en tegelijk het effect van onze energieopwekking op het milieu weg te nemen. Zo een stap zou de belangrijkste productiviteitscyclus in de geschiedenis ontketenen: we zouden water kunnen ontzilten, verticale boerderijen bijna overal haalbaar kunnen maken, de rekenkracht van computers kunnen opvoeren tot kwantumniveaus en nieuwe grenzen in de biologie en de fysica kunnen blijven verkennen.

    Onthoud dat de wereld altijd in ontwikkeling is, weliswaar met verschillende snelheden, terwijl conjunctuurcycli en politieke cycli altijd eindig zijn.