Navbar logo new
Nagelmackers positioneert zich in fondsbeheer
Calendar02 Dec 2021
Thema: Fondsen
Fondshuis: Nagelmackers

Het fondsbeheer bij Nagelmackers is sterk gegroeid dankzij de goede prestaties van dakfondsen en de lancering van nieuwe producten. En begin volgend jaar komt er een nieuw fonds bij in het gamma.

"De afgelopen jaren heeft Nagelmackers zich steeds meer geprofileerd als fondsbeheerder, waardoor het beheerd vermogen in onze huisfondsen nu bijna 1,5 miljard euro bedraagt, terwijl we twee jaar geleden nog onder de grens van 1 miljard euro zaten", zegt Levi Sarens (Head of Asset Management Funds bij Nagelmackers).

Levi sarens
Levi Sarens
Deze prestatie is des te opmerkelijker omdat de fondsen van Nagelmackers uitsluitend worden verdeeld onder cliënten van de bank, ook al is het de bedoeling dat dit bedrijfsmodel in de toekomst meer wordt opengetrokken. "De transformatie is heel snel gegaan, en 2021 is waarschijnlijk het beste jaar voor Nagelmackers in lange tijd. Wat de resultaten van onze fondsen betreft, zijn we ook goed gepositioneerd ten opzichte van onze concurrenten.

Duurzaamheidsbenadering

Nagelmackers biedt momenteel drie belangrijke dakfondsstrategieën aan voor cliënten, die afhankelijk van hun risicoprofiel het ene of het andere product kunnen opnemen. Het Multifunds-aanbod schuift vooral duurzame beleggingsstrategieën naar voren, terwijl het Premium-aanbod eerder gericht is op valuestrategieën. Het Private aanbod, ten slotte, is minder uitgesproken wat de managementstijl betreft en gaat zich – omdat het nog flexibeler is dan de andere – eerder aan de marktomstandigheden aanpassen.

De trend naar duurzaam beleggen staat nu centraal in het productaanbod, en het aanbod van Multifunds voldoet al aan de vereisten van artikel 8 van de Europese SFDR-verordening (Sustainable Finance Disclosure Regulation). "Onder impuls van de nieuwe regelgeving zal deze trend de komende jaren alleen maar sterker worden, en ik sluit niet uit dat de rest van het gamma vanaf volgend jaar ook onder artikel 8 zal vallen.

Naast het dakfondsenaanbod biedt Nagelmackers ook andere fondsen aan die beleggen in directe lijnen, die al aan de vereisten van artikel 8 voldoen, zoals het fonds dat belegt in Europese large caps of bedrijfsobligaties. "Institutionele beleggers staan er vandaag op dat ze kunnen beleggen in artikel 8 fondsen, wat misschien minder het geval is voor privécliënten," zegt Levi Sarens, "maar dat zou vrij snel kunnen veranderen, afhankelijk van de regelgevende vereisten die de komende jaren in de sector zullen worden opgelegd.”

Gemengd fonds

Nagelmackers zal de komende maanden zijn gamma vervolledigen met een gemengd fonds, met als bijzondere eigenschap dat het niet 'long only' in de obligatiemarkten zal beleggen, in tegenstelling tot de overgrote meerderheid van andere gemengde fondsen die op de Belgische markt worden aangeboden. "Gemengde fondsen zijn populair in België, maar ze kampen met de uitdaging van het lagerenteklimaat hoewel zij vaak gedwongen zijn om voor 40 of zelfs 60% in obligaties te beleggen," waardoor de prestaties de komende jaren weleens negatief beïnvloed kunnen worden.

In dat kader zal Nagelmackers in 2022 een nieuw fonds lanceren dat 50% belegt op de aandelenmarkten en 50% belegt in verschillende vormen van alternatieve fondsen (long/short credit, merger arbitrage, enz.). "Het profiel van dit product zal helemaal anders zijn dan dat van andere gemengde fondsen die in België beschikbaar zijn, met name omdat het geen rechtstreekse blootstelling aan stijgende rentevoeten mag hebben.”

Chinese troef

Het aanbod van Nagelmackers is begin 2021 al uitgebreid met de lancering van het Nagelmackers China New Economy fonds. Dat product streeft naar een hoge blootstelling (tussen 70-100%) aan de sterkst gedigitaliseerde Chinese bedrijven. "Voor elk groot Amerikaans technologieaandeel is er meestal een gelijkaardig bedrijf actief in China, dat minder bekend is bij Belgische beleggers maar even succesvol is, en dat vaak veel aantrekkelijker gewaardeerd is," stelt Levi Sarens.

"Onze belangrijkste aandeelhouder is nu een Chinese holding, die ook zeggenschap heeft over een lokaal actieve beheermaatschappij (Dajia Asset Management). Wij kunnen gebruik maken van de lokale expertise van dit bedrijf om ons fonds aan te sturen, hoewel wij wel blijven beslissen wat er in de portefeuille gebeurt.” Levi Sarens wijst erop dat het fonds van Nagelmackers dankzij deze samenwerking voorzichtig gepositioneerd was toen het eerder dit jaar de portefeuille begon te beleggen.

"Ze waarschuwden ons immers voor de spanningen die op de markt begonnen te ontstaan, en met name voor het feit dat de Chinese overheid directer begon in te grijpen in bepaalde economische sectoren. Daarom hebben we ervoor gekozen om onze portefeuille rustig op te bouwen. Zo konden we gebruik maken van de correctie tijdens de zomer om aantrekkelijker gewaardeerde bedrijven te kopen. En zelfs nu hebben we nog een cashpositie van 20% van het beheerde vermogen.”