Omikron domineert het nieuws, maar volgens Steven Bell, hoofdeconoom bij vermogensbeheerder BMO GAM, zal de nieuwe covidvariant geen hele grote impact hebben op de wereldeconomie, noch op de aandelenmarkten. Dit stelt hij in zijn commentaar ‘What will the markets look like after Christmas?’.
De onderzoeken naar de nieuwe coronavariant zijn in volle gang. Zowel de Europese Unie als het Verenigd Koninkrijk willen het vaccin Valneva inkopen; dit zou beter werken tegen omikron. Volgens Bell is een andere belangrijke factor in het komende jaar de covidmedicijnen die de kans op ziekenhuisopname met 80% kunnen reduceren.
“Er blijft natuurlijk veel onzekerheid, maar ik denk dat de impact van covid en zijn varianten op de wereldwijde aandelenmarkten en economie beperkt zal zijn. Dat is eigenlijk ook nu al zo. Er zijn in 2021 meer covidpatiënten geweest dan in 2020. Zakenbank Goldman Sachs berekende dat de negatieve impact van de pandemie op de wereldeconomie momenteel zo’n 2% is, vergeleken met 20% in de slechtste periode vorig jaar.”
De nieuwe beperkingen zullen wel worden gevoeld, zegt Bell. “Zowel consumenten als bedrijven kunnen nerveus zijn, maar er is genoeg geld in omloop en er wordt veel geld uitgegeven aan goederen. De tekorten aan de aanbodkant lopen terug – dat is te zien in dalende kosten voor het zeevervoer en de afnemende tekorten aan vrachtwagenchauffeurs. Vraag en aanbod gaan elkaar ontmoeten. Het ziet ernaar uit dat het voor veel bedrijven een goede kerst gaat worden.”
Volgens Bell komt dat op hetzelfde moment dat veel sectoren in de S&P500 hun winstverwachtingen naar beneden bijstellen. “Analisten hebben hun prognoses voor de technologiesector met 2% verlaagd en voor niet-cyclische bedrijven met 1,6%. Toch verwacht ik dat de prognoses weer zullen stijgen omdat de situatie is verbeterd.”
De toespraak van Federal Reservevoorzitter Jay Powell van vorige week heeft ook in het komende jaar nog veel invloed, denkt Bell. “Hij gaf eindelijk toe dat de stijging van de Amerikaanse inflatie niet tijdelijk is. Dit maakt een vroege renteverhoging in de VS aannemelijker, maar de markt denkt nog steeds da de rente met een slakkengang zal stijgen en ziet in 2022 slechts een stijging met 50 basispunten. Mijn verwachting is dat het twee keer zoveel zal zijn. Dat is ongeveer ook de renteverhoging die is ingeprijsd voor het Verenigd Koninkrijk, en dat is aannemelijk.”
Zal de hogere rente ervoor zorgen dat de rally in risicovolle beleggingen tot stilstand komt? Bell: “Waarschijnlijk niet; markten nemen vroege renteverhogingen meestal voor kennisgeving aan. Wat echt van invloed zou zijn, is economische stagnatie. Maar dat is niet mijn verwachting voor de economische ontwikkelingen. Risicovolle beleggingen zullen dus blijven stijgen, terwijl obligaties, die het relatief slecht deden in 2021, ook in 2022 minder goed zullen presteren.”