Navbar logo new
Experts verwachten daling AEX in 2022
Calendar04 Jan 2022
Thema: Beleggen
Fondshuis: Cardano
Cornevanzeijl
Corné van Zeijl

Corné van Zeijl houdt iedere maand een enquête onder beursexperts om het sentiment op zowel de korte als lange termijn te peilen. De ondervraagden geven tevens inzicht in hun meest en minst favoriete ondernemingen. Deze maand is de enquête door 119 experts beantwoord.

1-maands verwachtingen

In december ging maar liefst de helft van de experts uit van een stijging. En die kwam er ook, een mooie 2,6%. Ook voor januari blijft men enthousiast. Het percentage optimisten stijgt zelfs nog wat verder naar 55%. 19% van de ondervraagden gaat van een daling uit. De voornaamste reden achter dit korte termijn optimisme is momentum. Koersen aex Nu de positieve stemming er in zit, verwacht men dat het nog wel even door zal lopen.

En natuurlijk het positieve imago wat de maand januari heeft.

Voor het hele jaar 2022 zijn de experts somber. De gemiddelde beleggingsexpert verwacht een daling van de AEX naar 795. De daling mag dan geen naam hebben, maar in de 29 jaar dat er naar de AEX verwachting wordt gevraagd, hebben we dat alleen in 1999 gezien. Voor de statistici onder u de mediaan staat wel op een kleine stijging (+3,4%). De grootste optimist denkt aan 933 (+17%), terwijl de grootste pessimist een ware beurscrash verwacht richting 480.

Dat is een daling van 40%. Van de hele groep gaat 36% van een daling uit.

6-maands verwachtingen

Opmerkelijk is dat voor het komende halfjaar dat januari optimisme volledig afwezig is. Voor de eerste jaarhelft zijn er meer pessimisten dan optimisten. 29% denkt dat de beurs zal stijgen en 35% denkt dat de AEX gaat dalen. De rente ontwikkeling is vaak genoemd als verklaring waarom dat zal gebeuren.

Koersen aandelen

Aandelenkeuzes december

Aandelenadviezen

De keuze afgelopen maand waren matigjes. Dat kwam onder andere omdat men had gehoopt op een koersherstel van Just Eat Takeaway. Maar de koers ging juist onderuit (-12%). gelukkig stond Arcelor Mittal daar tegenover +18%. De pijn zat hem vooral in de floppers. Die lieten stuk voor stuk een mooie performance zien. Zo ging flopper Heineken juist met 12% omhoog. Een fictieve long / short portefeuille Liet een verlies van 4% zien. Ondanks deze tegenvaller hebben de experts keuzes over heel 2022 wel een bescheiden positief rendement laten zien. Een vergelijkbaar fictief fonds van particuliere beleggers zou juist geld hebben verloren.

Aandelenkeuzes januari

Beursadviezen

In januari zijn AEGON, ASML, Just Eat Takeaway en Ahold favoriet. Unibail staat bovenaan bij de floppers. Daarna volgen Arcelor, Heineken en Wolters. Stuk voor stuk namen die in december een outperformance hebben laten zien. Het lijstjes lijkt dan ook erg op die van afgelopen maand.

Aandelenkeuzes van het jaar

Keuzes aandelen

Voor het komende jaar is het duidelijk: de top 4 bestaat uit ASML, ING, Just Eat Takeaway en AEGON. Het aandeel JET werd het vaakst genoemd; 25 maal bij de verwachte toppers, maar ook 18 maal bij de floppers. Degene met een optimistische blik op dit aandeel waren dus in de meerderheid. De grootste floppers in 2022 zullen Arcelor, Randstad, Unibail en Adyen worden.

Overigens waren de keuzes voor 2021 niet echt succesvol. Men volgde de strategie om de achterblijvers op te pikken. Dat bleek echter geen goed idee. De verwachte toppers waaronder Prosus, Galapagos en Philips behoorden tot de paar verliezers van 2021. Bij de verwachte losers stond ook Just Eat Takeaway. Dat was wel een goed idee. Het aandeel ging met bijna 48% onderuit. Maar de experts hadden bij de losers ook de aandelen IMCD en Arcelor Mittal gezet en die deden het juist erg goed.

Conclusie

2022 wordt niet zo'n goed jaar volgens de beleggingsexperts. Men gaat gemiddeld van een kleine daling naar 795 uit. In de afgelopen 29 jaar is dat alleen in 1999 eerder voorgekomen. Het meest favoriete aandeel voor 2022 is ASML. De minst favoriete is Arcelor Mittal.