Navbar logo new
AXA IM outlook 2022: Bull market nog springlevend
Calendar06 Jan 2022
Thema: Beleggen
Fondshuis: AXA

Hoewel Covid een issue blijft, is de wereldwijde stijging van inflatiecijfers waarschijnlijk het meest zorgwekkend. Dat zegt Chris Iggo, CIO Core Investments bij AXA Investment Managers.

De beleidsmakers hebben de potentiële gevolgen van Covid voor de wereldeconomie opgevangen door de rente flink te verlagen en overheidsbegrotingen meer ruimte te geven. Aanvankelijk ondersteunde en stimuleerde dit de economische groei en dit kwam vervolgens tot uiting in hogere waarderingen voor bedrijven.

Remedie

Maar waar centrale banken de afgelopen jaren hebben geprobeerd de inflatie op te drijven, worden ze nu geconfronteerd met de mogelijkheid dat zij de inflatie moeten terugdringen. Om dat te doen, zullen de rentetarieven in meerdere economieën moeten stijgen en dat zal zeer uiteenlopende gevolgen hebben voor de rendementen op obligatie- en aandelenmarkten en voor de economische groei.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw was het de onverwachte daling van de inflatie die de reële rendementen opdreef. Het risico bestaat dat zich in 2022-2023 een omgekeerde situatie voordoet. Loon-prijsspiraal Voorlopig blijft dit echter een risico en niet AXA IM’s basisscenario. De inflatie zal volgens de vermogensbeheerder waarschijnlijk van voorbijgaande aard zijn, zelfs als de hoge niveaus tot ver in 2022 aanhouden. Het idee dat loon-prijsspiralen terugkeren in de VS en andere grote economieën lijkt onrealistisch. Komt dit scenario uit, dan kunnen de obligatiemarkten een bescheiden verkrapping aan zolang de inflatie lijkt terug te lopen.

Een stijging van de rente van zo'n 100 basispunten zou niet rampzalig zijn voor aandelenbeleggers die beloond zijn voor exposure naar een beleggingscategorie die wordt gedreven door superhoge winsten. Iets hogere rentevoeten en een lichte vertraging van de winstgroei zijn niet echt kenmerkend voor een bear market. Aanhoudende herstel, innovatie rond klimaatverandering en de herinrichting van toeleveringsketens zouden aandelenbeleggers voorlopig de wind in de rug moeten geven. Toch is een beetje bescherming tegen inflatie inbouwen geen slechte zaak, stelt Iggo. Inflatiegerelateerde obligaties hebben in deze cyclus de werkelijke inflatie overtroffen en zouden dat in 2022 moeten blijven doen.

Actief beheer essentieel

Andere vastrentende beleggingen zullen het moeilijk krijgen, maar zelfs dan kan met actief beheerd ten aanzien van duration en kredietposities positieve rendementen behaald worden. Daarnaast geeft Iggo aan dat het zeer zeldzaam is dat staatsobligatiemarkten uit ontwikkelde landen twee jaar op rij in de min eindigen.

Aan de aandelenkant zullen solide gefinancierde bedrijven met veel prijszettingsvermogen en innovatieve productlijnen het naar verwachting goed doen.