Navbar logo new
Zo stel je een beleggingsportefeuille samen: internationaal versus lokaal (deel 3
Calendar07 Jan 2022
Thema: Beleggen
Fondshuis: Vanguard

Je eigen beleggingsportefeuille samenstellen is zo gedaan: zorg dat je duidelijke doelen hebt, stem je beleggingen op die doelen af, houd de kosten laag en blijf trouw aan je beleggingsplan bij een onrustige markt. Wim van Zwol (Vanguard) werkt deze vier beleggingsprincipes verder uit en verdeelt het samenstellen van een portefeuille in zes heldere delen. Vandaag deel 3: internationaal versus lokaal.

In het eerste deel van deze serie werd de relatie tussen risico en rendement uitgelegd en vervolgens behandelden we de verschillende kenmerken van aandelen en obligaties. In deze derde aflevering gaat het over de voordelen van beleggen in zowel binnenlandse als buitenlandse markten.

Volgens de beleggingstheorie is een wereldwijde aanpak bij beleggen het beste omdat je de risico’s van je portefeuille dan zo breed mogelijk spreidt. Vergelijk het met de supermarkt. Om het meeste uit je bezoek aan de supermarkt te halen, loop je door alle gangpaden en niet alleen door die met de chocoladekoekjes of de wijn. Het kan nog zo heerlijk zijn, maar elke maaltijd een bord chocoladekoekjes vergezeld van een rijke Merlot is niet goed voor je.

Hetzelfde geldt voor beleggen. In plaats van je te beperken tot Nederlandse aandelen en obligaties, wil je waarschijnlijk meer variatie in je portefeuille. Desondanks hebben veel beleggers een voorkeur voor beleggen in hun thuismarkt, omdat ze meestal veel van die bedrijven kennen. Dit fenomeen staat in de beleggingssector bekend als home bias.

Als je alleen in de Nederlandse markt belegt, heb je toegang tot veel minder beursgenoteerde bedrijven dan wanneer je kiest voor een wereldwijde aanpak. De AEX, een bekende index die in grote lijnen de Nederlandse aandelenmarkt weergeeft, telt 25 bedrijven. Ter vergelijking: een Vanguard-fonds dat een wereldwijde index zoals de FTSE Global All Cap Index volgt, kan een belegger toegang bieden tot bijna 7.000 bedrijven.

Nederlandse bedrijven zijn wereldwijde bedrijven

Natuurlijk heeft de Nederlandse aandelenmarkt op zichzelf al een internationaal tintje – de AEX bestaat uit multinationals met aanzienlijke winsten die ook in het buitenland worden gerealiseerd. Het volgen van een wereldwijde index geeft echter een veel grotere verscheidenheid. Je krijgt nog steeds toegang tot Nederlandse bedrijven, maar ook tot de meest succesvolle bedrijven ter wereld, waaronder Amerikaanse techreuzen, Duitse en Japanse autofabrikanten, Aziatische telefoonfabrikanten en nationale telecombedrijven en nutsbedrijven. Je belegt tegelijkertijd in bedrijven in landen als India, Indonesië, Ierland, Israël en Italië - en dat zijn alleen nog maar landen die beginnen met de letter ‘I’.

Welke sectoren?

Elk land heeft een unieke geschiedenis en toegang tot verschillende natuurlijke hulpbronnen, waardoor elk land een specifieke industriële structuur heeft. Deze verschillen worden vaak weerspiegeld in hun aandelenmarkten en kunnen het beleggingsrendement aanzienlijk beïnvloeden.

Het probleem is dat je niet van tevoren kunt weten welke sectoren in de toekomst het best zullen presteren. Je weet dus niet hoe deze keuze uiteindelijk je rendement beïnvloedt.

Wereldwijd of lokaal?

Bij Vanguard zijn we voor een wereldwijde aanpak. Zo valt er wat te kiezen en keuze is er genoeg. Zo zijn er fondsen die beleggen in aandelen- en obligatiemarkten wereldwijd die alsnog een voorkeur hebben voor het thuisland. Daarnaast zijn er ook fondsen die puur toegang bieden tot wereldwijde markten, om maar een paar voorbeelden te noemen.