Navbar logo new
Varenne Capital biedt diversificatiemogelijkheden voor uw portefeuille
Calendar10 Jan 2022
Thema: Fondsen

Voor Franck Hervé, Directeur Ontwikkeling bij Varenne Capital Partners, wordt België de tweede binnenlandse markt van de Franse groep in de komende jaren met de distributie van twee fondsen: Varenne Global en Varenne Valeur. Hij legt ook de nadruk op Varenne's unieke managementstijl, die gebaseerd is op vier performance drivers, en die het bedrijf in staat moet stellen om risico's te beperken in het geval van een marktdaling en om alle of een deel van de marktopbrengsten te benutten.

Franck herv%c3%a9
Franck Hervé
Sterke (Belgische) groei

De Franse vermogensbeheerder, die 36 mensen in dienst heeft, waaronder 15 beheerders, heeft momenteel 3,7 miljard euro onder beheer, met een netto-instroom in 2021 van 970 miljoen euro. "We hebben de afgelopen drie jaar een sterke groei doorgemaakt, dankzij de solide staat van dienst van onze fondsen, onze geïntensiveerde commerciële inspanningen en onze unieke beheerstijl", legt Franck uit. In België beheert de groep reeds 400 miljoen euro en dit jaar heeft zij ongeveer 120 miljoen euro aangetrokken. In België worden onze fondsen meestal verkocht onder Tak 23-producten dankzij partnerships met onder meer One Life, Baloise of Vitis. Bovendien hebben grote banken onze fondsen opgenomen in hun dakfondsen en bieden ook verschillende family offices onze producten aan. Om onze ontwikkeling in Europa in het algemeen en in België in het bijzonder te versnellen, zijn wij van plan om in het eerste kwartaal de activa van de Franse fondsen over te brengen naar compartimenten van een Luxemburgse bevek. Ten slotte zetten wij, om onze sterke groei te ondersteunen, ons beleid van versterking van onze teams voort door nieuwe profielen aan te werven om onze organisatie te versterken.

Franck Hervé wijst erop dat Varenne Capital een unieke managementstijl heeft, aangezien alle door Varenne Capital beheerde fondsen werken met vier onafhankelijke motoren, beheerd door een toegewijd managementteam, die elk op zich rendement kunnen genereren. Deze assemblage is gebaseerd op de centrale gedachte dat kansen moeten worden aangegrepen enerzijds, en risico's moeten worden afgedekt anderzijds, door deze afzonderlijk en los van de marktomstandigheden te beheren. Om dit te doen, vertrouwt Varenne Capital op de Long Equity pocket, die de basis vormt van ons beheer, en die altijd aanwezig is in onze fondsen. Daaraan hebben wij drie decorrelatie- en afdekkingsstrategieën toegevoegd: de eerste is de "Short Equity pocket", die wij alleen activeren als de omgeving gunstig is en zich kansen voordoen om de fondsen een rendement te bezorgen en niet om ze af te dekken uit hun "Long pocket". De tweede decorrelatiestrategie is bedoeld voor bijzondere situaties, zoals arbitrage bij fusies en overnames of ingrijpende kapitaalherstructureringen. Dit zijn fusies of overnames waarbij de deals worden aangekondigd en vriendschappelijk worden afgesloten. ''

Bovendien willen wij geen geld verliezen op deze strategie, die bedoeld is om het budget van de laatste strategie geheel of gedeeltelijk te financieren: de macro-economische afdekkingsstrategie of Tail Risk Hedging. Het heeft tot doel de resterende risico's van de long equity pocket af te dekken en daarvoor reserveren wij een budget van 1,5% per jaar per fonds om onze portefeuille af te dekken tegen scenario's die onze beleggingsthese over de long equity pocket zouden kunnen ondermijnen. U kunt dit vergelijken met een verzekeringspolis waarin wij elk jaar tot 1,5% van onze fondsen kunnen beleggen om ons in te dekken tegen extreme risico's zoals een recessie, depressie of valutaschok, enz. In de meeste gevallen doen wij dit via asymmetrische instrumenten zoals opties, maar ook via directionele instrumenten. Tot slot benadrukt Franck Hervé dat investeringsbeslissingen worden genomen door een investeringscomité met unanieme instemming van de drie leden, de twee oprichters en de algemeen directeur Franck Hervé wijst er ook op dat Varenne Capital een volledig geïntegreerde beheersinfrastructuur heeft met eigen databases om originele beleggingsideeën te genereren.

Twee fondsen op de Belgische markt

Twee ICBE-fondsen zijn momenteel beschikbaar op de Belgische markt, Varenne Valeur en Varenne Global, beide beheerd met onze vier strategieën, Varenne Global is dynamischer dan Varenne Valeur omdat de blootstelling aan de lange aandelenpocket hoger is, aangezien dit fonds meer blootgesteld is, zal de notionele hedge hoger zijn. Beide fondsen hebben echter hetzelfde beleggingsuniversum, d.w.z. alle ontwikkelde landen. Franck benadrukt ook dat er niet in opkomende markten wordt belegd.

Concluderend herinnert Franck Hervé ons eraan dat het doel van het beheer is op termijn uitstekende prestaties te genereren met een minimum aan risico dat nodig is om die te bereiken en dit in verschillende marktconfiguraties.