Navbar logo new
Positieve evoluties bij Funds For Good
Calendar12 Jan 2022
Thema: ESG
Fondshuis: Funds for Goods
Patrick somerhausen co ceo funds for good
Patrick Somerhausen
Co-CEO Funds For Good

Aangezien de winstgevendheid afgelopen jaar een forse sprong heeft gemaakt, kon Funds For Good nog meer inzetten op filantropische activiteiten. Bovendien is het vermogen onder beheer sterk toegenomen, waardoor de groep dankzij de lancering van ImpaktEU binnenkort een versnelling hoger kan schakelen.

Funds For Good is een Brusselse fondsendistributeur die rond 2010 werd opgericht. De oprichters hebben er altijd naar gestreefd ten minste 10% van de ontvangen commissies of 50% van het nettoresultaat te gebruiken om een positieve maatschappelijke impact te creëren. "Sinds het prille begin heeft Funds For Good zich voorgenomen ondernemers in precaire arbeidssituaties die geen traditionele bankfinanciering krijgen, te helpen door hen ereleningen (zonder rente of waarborgen) toe te kennen", onderstreept Patrick Somerhausen (oprichter en CEO van Funds For Good).

Funds For Good onderscheidt zich ook omdat het zijn cliënteel duurzame strategieën aanbied. We denken bijvoorbeeld aan de twee Cleantech-fondsen die worden aangeboden in samenwerking met Capricorn Partners, en FFG Global Flexible Sustainable, de duurzame versie van het bekende gemengde BL Global Flexible-fonds dat door Guy Wagner wordt beheerd voor Banque de Luxembourg Investments.

Twee vliegen in één klap

Na acht jaar activiteit heeft het bedrijf meer dan twee miljoen euro uitgetrokken voor 800 ondernemers. Die middelen hebben 900 voltijdse banen gecreëerd. 2020 was een mijlpaal in de ontwikkeling van het bedrijf. "Voor het eerst bedroeg onze nettowinst meer dan 50% van onze omzet, waardoor we meer middelen kunnen vrijmaken om ondernemers te helpen. We kunnen nu 18% van onze omzet in 2020 inzetten.”

"Bovendien bedraagt ons vermogen onder beheer nu bijna 700 miljoen euro, nadat we alleen al in 2021 bijna 200 miljoen euro hadden opgehaald. Zo is de stroom commissies veel hoger dan enkele jaren geleden. Ten slotte beginnen ook de terugbetalingen van de leningen die enkele jaren werden toegekend terug te vloeien naar de cashpositie van onze vzw. Hierdoor kunnen we nog meer ondernemers helpen, waardoor we twee vliegen in één klap slaan, want ons budget voor 2021 bedraagt ongeveer één miljoen euro," beklemtoont Patrick Somerhausen.

Nieuw doel

Hij wijst erop dat de ondernemers die werden ondersteund de gezondheidscrisis over het algemeen goed hebben doorstaan, dankzij de steun van de Belgische staat, maar ook dankzij de steunmaatregelen van Funds For Good en haar partners. "Zo hebben we de terugbetaling van schulden opgeschort en bestellingen bij hen geplaatst, en de overgrote meerderheid heeft deze situatie zonder stress of psychologische moeilijkheden doorstaan. Vele zijn echter verzwakt uit deze epidemie gekomen.”

Nu de steuncapaciteit wordt uitgebreid, moet de impactactiviteit worden gestroomlijnd. Twee mensen houden zich voortaan voltijds bezig met de leningen. "We gaan ook nauwer samenwerken met bedrijven die gespecialiseerd zijn in microfinanciering in België, zoals microStart of Crédal, door het doelpubliek van onze kredietactiviteit te verruimen naar ondernemers met projecten die een positieve maatschappelijke impact creëren", zoals projecten voor nulafval, recyclage of sociale integratie.

Meer impact

Het belangrijkste nieuws voor de komende maanden is de lancering van ImpaktEU, een nieuwe beleggingsoplossing voor gespecialiseerde beleggers (private banken of vermogende particulieren). "Dit impactfonds zal 100% van zijn beheerde vermogen inzetten voor microfinanciering Europees niveau.”

Dit soort producten bestond al in de opkomende landen, maar er is duidelijk een gat in de markt voor een product dat meer gericht is op Europese bedrijven. Die hebben ook belangrijke behoeften en het aanbod van banken en overheden is vaak ontoereikend.

"Uit een recente studie van de Europese Commissie blijkt dat er in België ongeveer 50.000 microkredieten per jaar worden aangevraagd, terwijl slechts ongeveer 1.000 kredieten daadwerkelijk worden toegekend. Er bestaat dus een diepe kloof tussen de behoeften en het aanbod. Dat komt vooral omdat ondernemers de bestaande oplossingen onvoldoende erkennen.”

Dubbele impact

ImpaktEU wil een grote stempel drukken op talrijke criteria van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (zoals armoede, kwaliteitsonderwijs, gelijke behandeling, degelijke arbeidsomstandigheden of minder ongelijkheid), in samenwerking met Inpulse, een portefeuillebeheerder die gespecialiseerd is in het beheer van schuldpapier en aandelen in Europese microfinanciering.

"Net als bij onze andere strategieën zullen wij samenwerken met een partij die al gespecialiseerd is in deze activaklasse en gebruik maken van onze distributiecapaciteit bij institutionelen.” Een van de eerste investeerders is de FPIM (de Belgische overheid), die zijn inbreng van 10 miljoen euro heeft gekoppeld aan impactmaatregelen van 10 miljoen euro in België. "We hanteren een streefrendement van 3% voor dit fonds, dat een looptijd heeft van twaalf jaar.”

Funds For Good heeft nu een tiental mensen in dienst en kijkt naar het buitenland voor toekomstige groeimogelijkheden, met name door samen te werken met lokale microfinancieringsinstellingen.