Navbar logo new
State Street: State Street: Stijging wereldwijd beleggersvertrouwen aangevoerd door opleving van Europa
Calendar27 Jan 2022
Thema: Beleggen
Fondshuis: State Street

State Street Global Markets heeft de resultaten bekendgemaakt van de State Street Investor Confidence Index® (ICI) voor januari 2022. De index van het wereldwijde beleggersvertrouwen steeg tot 89,3, 4,5 punten hoger dan de herziene waarde van 84,8 in december. De stijging werd aangevoerd door een opleving van de Europese ICI, die met een stijging van 18,2 punten herstelde van het dieptepunt van december tot 85,3. De Aziatische ICI steeg licht met 1,7 punt tot 97,1 maar dit werd tenietgedaan door een daling van het Noord-Amerikaanse ICI met 1,4 punt tot 93,6.

Mark van Weezenbeek, Country Head for the Netherlands bij State Street, stelt: “Tien maanden na de verkiezingen is onlangs een nieuwe Nederlandse regering aangetreden, en de houding van de nieuwe regering ten opzichte van de Europese Unie wordt toegejuicht door beleggers en de markt in het algemeen. Hoewel het politieke klimaat gepaard gaat met het vooruitzicht op een einde van de Covid pandemie, blijven zorgen over inflatie, verkrapping van het Fed-beleid en het conflict tussen Oekraïne en Rusland aanhouden. Beleggers zullen in de nabije toekomst waarschijnlijk voor een meer behoudende beleggingsaanpak kiezen.”

"Beleggers bleven in januari terugdeinzen voor risicovolle activa, terwijl de wereldwijde ICI dicht in de buurt kwam van de zwakste stand in meer dan een jaar," aldus Rajeev Bhargava, Managing Director en hoofd van Investor Behavior Research bij State Street Associates. "Het sentiment in de VS bleef gematigd door de agresieve houding van de Fed, stijgende lokale besmettingscijfers als gevolg van omicron en een teleurstellende start van het inkomstenseizoen, wat waarschijnlijk heeft geleid tot een voortdurende heroverweging van de allocaties weg van activa met een hogere bèta.

Positief is dat het beleggersvertrouwen in Europa zich enigszins herstelde: de regionale ICI steeg met iets meer dan 18 punten ten opzichte van december. De absolute niveaus blijven echter nog steeds consistent met risicomijdend gedrag, dus het zal belangrijk zijn om te zien of het momentum blijft groeien.”

Beleggersvertrouwen

* De Investor Confidence Index werd ontwikkeld door State Street Associates, de onderzoeks- en adviesdienstenafdeling van State Street Global Markets, in samenwerking met FDO Partners. De index meet het beleggersvertrouwen of de risicobereidheid kwantitatief door de feitelijke koop- en verkooppatronen van institutionele beleggers te analyseren. De index kent een precieze betekenis toe aan veranderingen in de risicobereidheid van beleggers: hoe groter de procentuele allocatie aan aandelen, hoe hoger de risicobereidheid of het vertrouwen. Een waarde van 100 is neutraal; dit is het niveau waarop beleggers hun langetermijnallocatie aan risicovolle activa noch verhogen, noch verlagen. De index verschilt van op enquêtes gebaseerde maatstaven in die zin dat hij gebaseerd is op de feitelijke transacties, in tegenstelling tot de meningen, van institutionele beleggers.