Navbar logo new
Ethenea's vlaggenschipfonds, Ethna-AKTIV, wordt 20
Calendar15 Feb 2022
Thema: Fondsen
Fondshuis: Ethenea

Het Ethna-AKTIV fonds viert zijn 20ste verjaardag. Luca Pesarini en Arnoldo Valsangiacomo, de oprichters van Ethenea, lanceerden hun eerste fonds in 2002. Voordien werkten zij voor verschillende bekende bedrijven in de financiële sector. De multi-assetbenadering van het door hen gelanceerde fonds, Ethna-AKTIV, was destijds revolutionair in Duitsland en werd een pionier in dit domein. Ethna-AKTIV was oorspronkelijk bedoeld als een " vrienden- en familiefonds ". Maar dankzij de succesvolle resultaten van Ethna-AKTIV kreeg het fonds ook de belangstelling van andere beleggers. Pesarini en Valsangiacomo stelden daarop Ethna-AKTIV open en lanceerden ook achtereenvolgens twee andere multi-asset fondsen - het obligatiegerichte Ethna-DEFENSIV in 2007 en het aandelengerichte Ethna-DYNAMISCH in 2009.

Vlaggenschipfonds zonder benchmark

In tegenstelling tot de meeste andere fondsen volgt Ethna-AKTIV geen benchmark. "Dit geeft ons de vrijheid om uitsluitend te beleggen in de effecten waarin wij het meest geloven", legt Luca Pesarini uit. "Het fonds focust op kapitaalbehoud met een hoge graad van flexibiliteit. Deze benadering heeft meermaals zijn waarde bewezen. Daardoor hebben we met succes een reeks crisissen doorstaan, waaronder de wereldwijde financiële crisis van 2008, de eurocrisis van 2012 en onlangs nog de impact van de Covid-19 pandemie in 2020."

Diversificatie over verschillende activaklassen, sectoren en regio's is een centraal onderdeel van de beleggingsstrategie van Ethna-AKTIV. "Bij het nemen van allocatiebeslissingen houden we rekening met zowel het huidige macro-economische scenario als de relatieve aantrekkelijkheid van de individuele beleggingsmogelijkheden", zegt Arnoldo Valsangiacomo. "Dit stelt ons in staat om flexibel te reageren op verschillende marktsituaties en te profiteren van rendementsopportuniteiten, zonder het risicobeheer te verwaarlozen. Aandelen en obligaties blijven de kerncomponenten van de portefeuille van het fonds. Beleggingen in grondstoffen en vooral deviezen ronden de allocatie af." Dankzij deze combinatie van een langetermijnstrategie en flexibele tactische aanpassingen kon het Ethna-AKTIV (T Class) in 2021 een stevig rendement van 5,14% neerzetten.

Een ervaren team met een focus op ESG-conforme beleggingen

Het ervaren portefeuillebeheerteam bestaat uit de oprichters Luca Pesarini en Arnoldo Valsangiacomo, evenals multi-asset expert Michael Blümke. "Het fonds heeft uitdagende marktfasen altijd doorstaan, omdat we een diepgaande kennis hebben van de macro-economische omgeving en een heldere kijk op de voortdurend veranderende financiële markten", zegt Blümke. "We volgen niet elke trend die zich voordoet, maar we begrijpen ook hoe belangrijk het is om ons aan te passen aan de omstandigheden op de financiële markten in een voortdurend veranderende wereld.

" Momenteel vormt ESG-conform beleggen één van de belangrijkste aandachtsgebieden van de portefeuillebeheerders. Ze werken aan een meer duurzame toekomst waarbij ze een sterk rendement blijven leveren. Dankzij deze inspanningen kreeg het Ethna-AKTIV fonds (o.a. de T klasse) in 2021 vier ESG Globes van Morningstar en een AA ESG rating van MSCI.