Navbar logo new
Varenne Capital wil van de BeLux zijn tweede grootste markt maken, door twee fondsen en één enkel beheer aan te bieden
Calendar16 Feb 2022
Thema: Fondsen

Varenne Capital Partners, een Franse asset manager die bekend is bij financiële professionals maar nog weinig bekend is bij veel Belgische en Luxemburgse beleggers, wil van de BeLux-markt haar tweede thuismarkt maken. Op 14 februari is de eerste stap gezet in het realiseren van deze ambitie, toen het Franse gemeenschappelijk beleggingsfonds Varenne Global naar een Luxemburgse SICAV werd overgeheveld, waardoor het zijn distributie via private banken kan uitbreiden.

Varenne Capital Partners is uniek in de zin dat het een erg compact assortiment van drie fondsen aanbiedt die bij Morningstar vijf sterren hebben – waarvan er twee beschikbaar zijn in België en Luxemburg – en een unieke beheermethode toepast. Als bewijs van het groeiende succes beheert de firma momenteel 3,6 miljard euro, waarvan 965 miljoen euro werd opgehaald in 2021.

In België en Luxemburg bedraagt het beheerde vermogen al 400 miljoen euro, waarvan ongeveer 120 miljoen euro in 2021 werd opgehaald.

"In België en Luxemburg, net als in Frankrijk, zijn multi-family offices en makelaars op zoek naar diversificatie en rendement. Wij bieden beide aan, wat onze sterke groei van de laatste drie jaar verklaart. Tot op hedenwerden onze fondsen in België en Luxemburg verkocht via dakfondsen die door banken, verzekeraars en family offices werden aangeboden. Vanaf vandaag voor Varenne Global, en binnenkort voor Varenne Valeur, zullen we beide fondsen aanbieden in de vorm van compartimenten van onze Luxemburgse SICAVs, zodat steeds meer beleggers toegang krijgen tot ons beheer. Naast de dakfondsen zullenbeleggers rechtstreeks in het fonds van hun keuze kunnen investeren via Belgische en Luxemburgse private banken", zegt Franck Hervé, Directeur Business Development bij Varenne Capital Partners.

Een beheerteam per strategie, niet per fonds

"Het sterke trackrecord van onze fondsen en onze unieke beheerstijl onderscheiden ons op de markt. Terwijl er gewoonlijk één beheerteam per fonds is, hebben wij een beheerteam voor elk van onze vier beleggingsstrategieën, die functioneren als vier onafhankelijke rendementsaanjagers; ze willen samen de stijging van de markten geheel of gedeeltelijk capteren en de impact van de correctiefasen beperken. Hierdoor kunnen traditionele beleggers een veel beter risico-rendementsprofiel realiseren. Onze beheerders investeren zelf veel in onze fondsen, zodat hun belangen aansluiten bij die van onze beleggers", legt Franck Hervé uit.

De vier strategieën van Varenne Capital Partners zijn Long Equity (de kern van de portefeuille), Short Equity, Merger Arbitrage (M&A arbitrage en kapitaalherstructurering) en Tail Risk Hedging (afdekking van macro-economische risico's). De eerste twee presteren doorgaans positief tijdens haussemarkten, terwijl de andere twee gewoonlijk het stokje overnemen tijdens baissemarkten.

Varenne Capital Partners voert haar eigen grondige analyse uit van de bedrijven waarin het belegt, inclusief een ESG-analyse op basis van veertig criteria.

Het Varenne Global fonds bestaat uit 40 tot 50 individuele aandelenlijnen van bedrijven met een uitstekende economische kwaliteit en een hoog potentieel.