Navbar logo new
De omgekeerde rendementscurve geeft een vals signaal
Calendar23 Feb 2022
Thema: Beleggen

Door Christopher Dembik, Hoofd Macro-economisch Onderzoek bij Saxo Bank

Christopher dembik
Christopher Dembik
De omgekeerde rendementscurve staat bekend als een onheilspellende indicator voor de komende Amerikaanse recessie. Maar volgens ons geeft hij nu een vals signaal.

Een omgekeerde rendementscurve ontstaat wanneer het rendement op kortlopende Amerikaanse obligaties in de VS boven het 10-jaars rendement springt. Dit is meestal het signaal dat beleggers verwachten dat de economische omstandigheden op korte termijn verslechteren en dat de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) agressief zal ingrijpen. Daarom willen ze meer compensatie voor het uitlenen van geld over twee jaar dan voor bijvoorbeeld over tien jaar.

Doorgaans wordt naar minstens twee rendementscurves gekeken: de tweejaars-/tienjaarsspread (de meest gebruikte indicator) en de eenjaars-/tienjaarsspread (het vaakst genoemd in onderzoek van de Fed). Waarom dit nu van belang is: het rendement op kortlopende staatsobligaties (tussen drie maanden en vijf jaar) is dit jaar meer gestegen dan het rendement op langlopende, waardoor de curve breder is geworden.

De curve is nog niet omgekeerd. Maar hij volgt wel een steile neerwaartse trend. De tweejarige/tienjarige curve staat nu op +45 basispunten. Begin januari stond hij nog op +89 basispunten. De afvlakking van de curve weerspiegelt ten dele de marktverwachting dat de Fed de rente in de komende maanden meermaals zal optrekken om de inflatie in toom te houden. Dit wordt door sommige beleggers gezien als een bearish signaal dat het risico van een recessie ook in de VS toeneemt.

De omkering van de rendementscurve heeft een behoorlijke staat van dienst als het gaat om het voorspellen van een recessie. Deze indicator heeft met succes alle recente Amerikaanse recessies sinds de jaren 1970 voorspeld, op één na (de enige twee uitzonderingen zijn de recessie van 1990 en de inversie van 2019 die niets voorspelde).

Maar deze keer is het anders. De curve geeft volgens ons waarschijnlijk een vals signaal. De massale kwantitatieve versoepeling heeft de termijnpremie gedrukt en het lange eind van de curve is sterk vervormd. Er zijn ook verstoringen veroorzaakt door een voorkeur voor veilige activa in de huidige markt vanwege het grotere geopolitiek risico. Deze voorkeur veroorzaakt vooral een hogere vraag naar tienjarige schatkistobligaties (negatieve risicopremie). Men kan niet naast de invloed van deze twee factoren kijken.

We beweren niet dat beleggers de signalen van de curve moeten negeren. Maar men moet deze wel zorgvuldig interpreteren. Er is niets magisch aan om naar nul te gaan. Dat kan in de komende maanden of kwartalen gebeuren, maar dat betekent niet noodzakelijk dat er een recessie op komst is. Alleen een grote omkering van de rendementscurve is waarschijnlijk een verontrustend signaal. Dat is nu nog niet het geval.

Yield curve amerika