Navbar logo new
Interview van de maand: Frédéric Rollin (Pictet AM)
Calendar04 Mar 2022
Fondshuis: Pictet

Frédéric Rollin, levensgenieter en gepassioneerd door schilderkunst, laat zijn persoonlijke kant zien in dit exclusieve interview.

Fr%c3%a9d%c3%a9ric rollin pictet

In deze nieuwe reeks interviews zullen we spreken met experts die bij de meeste specialisten van de financiële markten bekende gezichten zijn. We zullen het echter (bijna) niet hebben over hun functie en financiële expertise. Frédéric Rollin, die bij Pictet Asset Management werkt als adviseur beleggingsstrategie, bijt de spits af. Sinds de uitbraak van de pandemie organiseert hij ook een maandelijks webinar dat welbekend is bij de Belgische beleggers.

Dag Frédéric. Wat zijn uw grootste passies buiten de financiële wereld?

Frédéric Rollin: "Ik heb een passie voor tekenen en schilderen, die ik sinds 2006 zeer regelmatig beoefen. Het is een vorm van artistieke expressie die me al van jongs af aan interesseert. 's Avonds en in het weekend zonder ik me vaak af in het atelier dat ik in mijn tuin heb ingericht om met olieverf te schilderen. Mijn collega's kennen me ook van de cartoons die ik teken tijdens werkvergaderingen. Maar ik ben wel in staat om te volgen wat er gezegd wordt. Sinds het begin van dit interview zit ik trouwens te krabbelen op een stuk papier.”

Welke schilders hebben u beïnvloed?

F.R.: "Sinds ik serieus ben gaan schilderen, iets voor mijn veertigste, ben ik vooral beïnvloed door een schilder genaamd Lucian Freud, een Brit die erg expressieve portretten maakt met karakterkoppen. Ik hou ook van de obsessieve kant van een kunstenaar als Peter Doig, die bijzonder kleurrijke schilderijen maakt van een man in een kano op een meer. Marlène Dumas is ook een van de kunstenaars die ik waardeer, vanwege de expressionistische kant van de gezichten die zij schildert. Tot slot ben ik ook een liefhebber van strips, dus vermeld ik ook Joann Sfar en de hele beweging rond de uitgeverij L'Association, met auteurs als Blutch of Nicolas de Crécy.”

Stelt u uw werken tentoon?

F.R.: "Ik heb geëxposeerd in de stad waar ik woon, ter gelegenheid van de kunstenaarsdagen die er regelmatig worden georganiseerd. Ik heb een paar schilderijen verkocht, voor prijzen die erg bescheiden zijn in vergelijking met de hoge toppen die hedendaagse werken tegenwoordig scheren. Een van mijn schilderijen hangt ook bij mijn kapper, en ik geef er ook een paar aan mijn vrienden die mijn werken waarderen. Het is waarschijnlijk iets wat ik nog meer zal doen als ik met pensioen ben.”

En muziek?

F.R.: "Dat staat minder centraal bij mij. Ik besefte dat ik weinig aanleg had voor muziek nadat ik een paar jaar had geprobeerd te drummen. Als ik naar muziek luister, zijn het vaak artiesten die een paar jaar geleden succesvol waren, zoals de Sparks, Bob Dylan, Nina Simone of Janis Joplin. Maar ik luister wel naar modernere dingen, als ik naar de familiale playlist luister waar mijn 20-jarige dochter aan meewerkt.”

Welke buitenlandse stad vindt u het leukst?

F.R.: "Het land waar ik in mijn leven het meest naar toe ben gereisd is zeker Italië, en Rome heeft altijd een ongelooflijke indruk op me gemaakt de drie of vier keer dat ik er naartoe reisde. Het is een van de mooiste steden ter wereld, en je kunt er verbazingwekkende musea bezoeken, of op elke straathoek op een verbluffend monument stuiten. Het heeft ook de charme van een stad die nog niet helemaal is gemoderniseerd. Als levensgenieter is het ook gemakkelijk om een leuk restaurant te vinden met uitstekend eten en verse producten.”

Dus u bent van nature een levensgenieter?

F.R.: "Als je mijn figuur kon zien, zou u die vraag niet stellen. Zonder sterke argumenten en zeer chauvinistisch blijf ik ervan overtuigd dat de Franse keuken nog steeds de beste ter wereld is. Buiten Frankrijk werd ik tijdens een reis naar Japan overdonderd door de Japanse keuken, door haar verfijning die ver afstaat van onze culinaire gewoonten. Net als de Franse of Italiaanse keuken kent dit land een lange gastronomische traditie, die heus niet alleen draait om sushi en ramen bowls.”

Verkiest u wijn, bier of water?

F.R.: "Duidelijk wijn, hoewel ik gelukkig meer water drink dan wijn. Ik ben nogal eclectisch, en ik vind het niet erg om wijnen te drinken die wat zwaarder en zonovergoten zijn, zoals die uit de Bandol appellation. Wat de grote klassiekers betreft, heb ik een voorkeur voor Bourgognewijnen, wat mensen die zweren bij Bordeauxwijnen de gordijnen injaagt.”

Tot slot, kunt u een dag uit het leven van Frédéric Rollin beschrijven wanneer hij niet bij Pictet Asset Management werkt?

F.R.: "Ik sta meestal vroeg genoeg op om een jonge Border Collie die we een jaar geleden adopteerden uit te laten in een park bij mijn stad. Hij is een vrij energieke hond die ongelukkig is als hij niet buiten kan. Als ik niet hoef te werken, ga ik graag met mijn vrouw winkelen op de markt, om verse producten te vinden om mee te koken. Ik speel in mijn vrije tijd ook veel schaak op een app, wat een geweldig hulpmiddel is om je spelniveau te verbeteren, maar schaken is nog steeds een geweldige oefening in nederigheid tegen een ervaren speler.”