Navbar logo new
De metaverse, oftewel de wereld van onbegrensde mogelijkheden
Calendar09 Mar 2022
Thema: Beleggen

Rolando Grandi, CFA, Beheerder Internationale Thematische Aandelen

In het parallelle, extreem verbonden universum van de metaverse wonen miljoenen mensen een concert bij, kopen grote detailhandelaars en beroemde voetballers digitale percelen en verdringen merken elkaar. Carrefour, PwC en JP Morgan zijn onlangs in de metaverse gestapt, het internet van de toekomst. De metaverse, een economisch en maatschappelijk fenomeen dat zijn ontwikkeling te danken heeft aan technologische vooruitgang zoals rekenkracht, immersieve randapparatuur en de blockchain, is zeer geliefd en opent duizelingwekkende perspectieven. De inzet is hoog. De sector zou tegen 2024 $ 800 miljard waard kunnen zijn en meer dan $ 2,5 biljoen tegen 20301.

Een opkomende industrie

De metaverse, die in 1992 bedacht werd door Neal Stephenson in zijn boek Snow Crash, is een alternatieve virtuele wereld. Deze cultroman uit Silicon Valley is dystopisch, maar legt tegenwoordig echte mogelijkheden open dankzij de vooruitgang van kunstmatige intelligentie (AI) en de techreuzen die zich op deze komende revolutie storten. MICROSOFT nam begin 2022 de Amerikaanse videogame-gigant Activision Blizzard over voor $ 68 miljard en is daarmee ‘s werelds derde speler geworden op het gebied van de creatie van 3D-universums, de hoeksteen van de metaverse. UNITY Technologies kocht Weta Digital, de studio die de speciale effecten creëerde voor films als Avatar en Lord of the Rings, en vergrootte daarmee niet alleen zijn aanbod van immersieve 3D-technologieën, maar versterkte ook zijn concurrentiepositie.

Een mogelijke revolutie

Videogames zijn de pioniers van de metaverse, maar wekken enthousiasme in alle sectoren, van onderwijs tot verzekeringen en van gezondheidszorg tot cultuur. Een nieuwe dimensie die ontstaat door de convergentie van het internet der dingen (IoT), AI en mixed reality. Met de Enterprise metaverse kunnen Digital Twins van echte plaatsen of voorwerpen gecreëerd worden, wat een oneindige waaier aan mogelijkheden biedt. In de voorhoede start MICROSOFT met Mesh, een collaboratief mixed reality platform - een mix van augmented en virtual reality - dat onze vergaderingen (met gepersonaliseerde avatars!) verandert in gezamenlijke holografische belevingen. De Boston Consulting Group heeft de oprichting aangekondigd van een hoofdkantoor in de metaverse, waar congressen, wervingssessies en teambuildingactiviteiten georganiseerd worden.

Metamorfose van industrieel gebruik

BMW is met NVIDIA een partnerschap aangegaan om een Digital Twin te creëren van zijn Duitse fabriek in Regensburg. Deep learning-algoritmen simuleren robots die complexe handelingen verrichten, op zoek naar het meest efficiënte productieproces. Het doel is het plannen van activiteiten in de virtuele kopie om te anticiperen op storingen en in realtime veranderingen in de fysieke fabriek door te voeren. Elke fabriek, elk gebouw en elke stad kan op een dag zijn digitale tweeling hebben. BENTLEY SYSTEMS werkt wereldwijd samen met autoriteiten op het gebied van ruimtelijke ordening om de fysieke en digitale infrastructuur van morgen te ontwikkelen, met behulp van DIGITAL TWINS, waarvan de ‘digitale tweelingen’ het beheer van de slimme steden van morgen helpt optimaliseren. De stad Seoel heeft € 2,8 miljard geïnvesteerd in een ambitieus plan om in de metaverse ‘een toonaangevende stad te worden van co-existentie, veiligheid en emotie’.

En hoe nu verder? De beloften van de metaverse lijken onbegrensd en zouden wel eens een fascinerend nieuw tijdperk van waardecreatie kunnen inluiden.

1 Bloomberg Intelligence, 2021