Navbar logo new
Natixis IM: Lagere blootstelling Europese banken, Brazilië aantrekkelijk
Calendar18 Mar 2022
Fondshuis: Natixis

Vermogensbeheerder Natixis Investment Managers (Natixis IM) bouwt de blootstelling aan Europese banken in de portefeuille af. De Europese groei neemt door de oorlog in Oekraïne af en Europese banken zijn doorgaans gevoelig voor de economische cyclus.

Dat stelt Mabrouk Chetouane, Head of Global Market Strategy bij Natixis IM in de Perspectives voor de maand maart. Chetouane verwacht een fors lagere koers/winstverhouding in Europa door hoge grondstoffenprijzen. “Die hebben een negatieve invloed op zowel de operationele marges van bedrijven als op de koopbereidheid van de consument.”

De Amerikaanse aandelenmarkt is volgens de strateeg beter bestand tegen de huidige schok als gevolg van de oorlog in Oekraïne, dankzij de relatieve isolatie en de sterkere economische groei. “Maar ook daar zijn er risico’s voor de economische groei door de hoge inflatie die het consumentenvertrouwen tempert.” Ook de renteverhoging door de Fed en de aankondiging van QT (Quantitative Tightening) weegt op het sentiment in de VS.

Een aantrekkelijke regio voor beleggers is momenteel Brazilië. Het Zuid-Amerikaanse land is rijk aan grondstoffen, kent aantrekkelijke waarderingen en is relatief geïsoleerd van het Oekraïens-Russische conflict. Chetouane: “Dat laatste is te danken aan het feit dat hernieuwbare energie al meer dan 80% van de Braziliaanse elektriciteitsmix uitmaakt, en aan de marginale handelsblootstelling van Brazilië aan Rusland. Bovendien heeft Brazilië doorgaans positieve rendementen geboekt telkens wanneer China zijn economie stimuleerde, zoals nu het geval is.”

Natixis IM handhaaft de reeds onderwogen positie in bedrijfsobligaties in zowel de VS als Europa, door stijgende spreads en lage liquiditeit. De zwaar overwogen positie in cash houdt Natixis IM achter de hand om in te stappen wanneer een koopkans zich aandient.