Navbar logo new
Meet the Fund Manager: Enguerrand Artaz, beheerder bij La Financière de l’Echiquier
Calendar22 Mar 2022

Enguerrand artaz lowres

Wat is uw beleggingsfilosofie?

Een grote flexibiliteit, dankzij de strikte opvolging van een beheerproces dat regelmatig wordt verbeterd. Ik ben van mening dat gediversifieerd beheer enkel toegevoegde waarde heeft als het heel flexibel is. Maar flexibel zijn, betekent niet alle kanten uit schieten. Je hebt heel strikte beheerregels nodig om die flexibiliteit goed te kaderen.

Wat is uw beste professionele herinnering?

Het zal misschien vreemd klinken, maar 2020 is ondanks alles wat er is gebeurd, vanuit het oogpunt van een beheerder een prachtige herinnering. Enerzijds hebben we op het juiste moment de juiste beslissingen weten te nemen om het rendement te beschermen en anderzijds hebben we op het juiste moment de juiste bochten weten te nemen (op het vlak van waarde, rentevoeten enz.). Het was een jaar waarin we de relevantie van ons proces en de geloofwaardigheid van ons beheerteam hebben kunnen bewijzen.

En uw slechtste ervaring?

Zonder enige twijfel het jaar 2018. Dat was op de markten niet bepaald een jaar om vrolijk van te worden. Het laatste kwartaal was een waar bloedbad, vooral voor gediversifieerd beheer: alle vermogenscategorieën zijn toen achteruitgeslagen en heel wat beheerders hadden dat niet zien aankomen. Ik was in juli van dat jaar beheerder geworden van het fonds dat ik ook nu nog beheer. Niet meteen de beste timing! Maar door die slechte ervaring hebben we onze aanpak volledig herzien.

Welke uitdagingen hebt u voor de komende twaalf maanden?

Op het juiste moment opnieuw risico nemen. Onze portefeuilles hebben goed standgehouden tijdens de moeilijke start van het jaar, dankzij onze gunstige positionering. De hoge volatiliteit van de voorbije weken en de waarderingen die op sommige markten weer interessant beginnen te ogen, zullen kansen bieden. Voorlopig blijf ik voorzichtig, maar ik ben ervan overtuigd dat we ons in de loop van het jaar weer offensiever zullen moeten positioneren. We moeten alleen het juiste moment vinden om dat te doen.