Navbar logo new
Pimco: Risico op Anti-Goldilocks-economie; te hoge inflatie, te lage groei
Calendar25 Mar 2022
Thema: Macro
Fondshuis: Pimco

Een combinatie van hogere prijzen, ontwrichte toeleveringsketens, krappere kredietomstandigheden en lager consumentenvertrouwen kan de komende 6 tot 12 maanden leiden tot een anti-Goldilocks-economie waarin de inflatie te hoog en de groei te laag is.

Daarvoor waarschuwen Joachim Fels, Global Economic Advisor, en Andrew Balls, CIO Global Fixed Income van ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco, in de halfjaarlijkse Cyclical Outlook. Ook het risico op een recessie wordt hoger naarmate de oorlog in Oekraïne verder escaleert.

In de outlook schetst het Pimco-tweetal een onzeker en somber scenario voor beleggers. “De vooruitzichten zijn onzeker nu de wereldeconomie een schok te verwerken krijgt die de groei negatief beïnvloedt en de inflatie waarschijnlijk verder zal aanwakkeren.” De oorlog en sancties zullen volgens Fels en Balls waarschijnlijk leiden tot een groter verschil in groei- en inflatiecijfers tussen landen en regio's. De meeste centrale banken lijken eerder de inflatie te willen bestrijden dan de groei te ondersteunen. Pimco verwacht daarnaast weinig steun van overheden.

De onzekerheden eisen van beleggers meer flexibiliteit en voldoende liquiditeit in portfolio’s om snel te kunnen reageren en te profiteren van kansen. Pimco gaat licht onderwogen qua duration en verwacht evenmin grote posities in risicovolle obligatiecategorieën te nemen. Wat betreft aandelen, wacht de vermogensbeheerder op het moment dat aantrekkelijke koopkansen op de aandelenmarkten zich voordoen.

Amerikaanse Treasury Inflation-Protected Securities (TIPS) zijn daarentegen aantrekkelijk om de opwaartse inflatierisico's in de VS te beperken. Ook grondstoffen bieden bescherming tegen stijgende inflatie, nu veel grondstoffen importerende landen hun afhankelijkheid van Rusland willen verminderen, waardoor prijzen verder stijgen.