Navbar logo new
Experts worden beetje somberder
Calendar05 Apr 2022
Thema: Beleggen

Corné van Zeijl houdt iedere maand een enquête onder beursexperts om het sentiment op zowel de korte als lange termijn te peilen. De ondervraagden geven tevens inzicht in hun meest en minst favoriete ondernemingen. Deze maand is de enquête door 67 experts beantwoord.

Cornevanzeijl
Corné van Zeijl

1-maands verwachtingen

De experts waren afgelopen maand neutraal en dat is ook precies wat er uit kwam. De koersen gingen met een bescheiden 0,8% naar beneden. Gezien alle ontwikkelingen is dat erg bescheiden. Het was tenslotte een van de maanden waarin er een oorlog op het vasteland van Europa ontstond, de olieprijs omhoog vloog en de rente een van de sterkte stijgingen sinds jaren heeft laten zien.

Voor de komende maand is men lichtjes somber geworden. 29% van de ondervraagden denkt dat de beurs gaat stijgen. 35% verwacht een daling. Bijzonder is de de 802 IEX lezer die de zelfde vraag kregen voorgeschoteld juist een stuk optimistischer zijn geworden. Daar verwacht 48% een stijging en slechts 14% een daling.

1-maands sentiment

Aex aandelen

6-maands verwachtingen

Voor de wat langere termijn er is het percentage nog wat hoger. 44% van de experts denken dat de AEX gaat dalen in het de komende zes maanden. En ook hier zien we wederom het spiegelbeeld bij de de IEX lezers. Daar is maar liefst 63% optimistisch. Het zal bijzonder zijn om te kijken wie er gelijk heeft gekregen.

Sentiment aandelen

Speciale vraag

De speciale vraag gaat deze maand over de effecten van de gestegen obligatie rente. De gestegen obligatie rente - is geen belemmering voor aandelen, want nog steeds te laag - heeft een negatief effect, want obligaties beginnen een alternatief te worden - heeft een positief effect op de beurs, want beleggers zien wat voor zware koersverliezen dat bij obligaties oplevert. 42% gaat voor het eerste antwoord, 41% voor het negatief antwoord. 17% gaat van een positief effect uit voor aandelen.

Obligatierentes

Aandelenkeuzes maart

Aandelen aex

Per saldo waren de keuzes van de experts goed, maar ik vond het toch een beetje tegenvallen. De keuzes voor Unilever en ING waren slecht. Alleen ASML en AEGON deden het goed. De meeste floppers deden wel wat ze moesten doen, dalen. Overigens lieten de IEX lezers hier bijna een perfecte score zien dus moeten de experts de komende maand het nodig inhalen. Per saldo liet een fictief long/short fonds een plus van 3,6% zien.

Aandelenkeuzes april

Beleggen aex

Voor de komende maand maakt Just Eat Takeaway een opmerkelijke switch. Van flopper naar grootste topper. Bij de IEX lezer staat het aandeel nog steeds bij de floppers, dus dat wordt interessant komende maand. Vervolgens komen ING, KPN, AKZO en AEGON op het topperslijstje. Bij de floppers staat opnieuw Arcelor Mittal bovenaan. Daarna volgt Philips, Adyen en Randstad.

Conclusie

De experts zijn een beetje somberder geworden. Vooral voor de wat langere termijn. Just Eat takeaway staat bij de toppers bovenaan. Arcelor bij de floppers.