Navbar logo new
"Het is nog te vroeg om van een recessie te spreken"
Calendar24 Apr 2022
Thema: Beleggen
Fondshuis: Pictet
Rollin frederic
Frédéric Rollin

Frédéric Rollin benadrukt dat de inflatie de komende weken hoog op de agenda van de beleggers zal blijven staan. Hij heeft een voorkeur voor Chinese aandelen en specifieke veelbelovende thema's (cyberveiligheid, luxegoederen, klimaatverandering) op de beurzen.

Inflatie was dan ook een belangrijk thema op de laatste economische en financiële conferentie van Frédéric Rollin (Adviseur beleggingsstrategie bij Pictet Asset Management). "De landbouwprijzen zijn het afgelopen jaar met 34% gestegen als gevolg van de hogere kunstmestprijzen en de slechte oogsten. Rusland en Oekraïne zijn ook belangrijke exporterende landen. De stijgende prijzen voor landbouwgrondstoffen zijn goed voor ongeveer 50% van de opwaartse bijstellingen van de wereldwijde inflatie.”

Amerikaanse inflatie

Rusland is ook een van de belangrijkste olie-exporteur ter wereld (ongeveer 8 miljoen vaten worden per dag uitgevoerd). "Amerikaanse schalieolie kan nu veel minder vraag opvangen dan een paar jaar geleden, omdat de exploitanten nu voorzichtiger zijn met het boren van nieuwe putten. De productie zou de rest van het jaar met ongeveer 900.000 vaten kunnen toenemen, wat veel te weinig zal zijn om de Russische uitvoer te compenseren.”

De inflatieverwachtingen zijn doorgaans sterk naar boven bijgesteld en zullen in de VS naar verwachting meer dan 8% bedragen voor ze weer afkoelen (als de grondstoffen niet verder stijgen). "Op langere termijn zullen de inflatieverwachtingen zich op een hoger niveau stabiliseren dan voorheen. In dit verband wordt de Federal Reserve steeds agressiever in een context waarin stijgende prijzen waarschijnlijk zullen leiden tot een machtsstrijd tussen Democraten en Republikeinen bij de tussentijdse verkiezingen. De strijd tegen de inflatie heeft nu duidelijk voorrang gekregen op de handhaving van de groei.”

Einde van negatieve rentetijdperk

Voor nu stelt Frédéric Rollin vast dat de Amerikaanse economie stevig blijft groeien, met economische indicatoren die goed op peil blijven en een relatief lage schuldenlast van de huishoudens. "We zien weliswaar een vertraging, maar we hebben het duidelijk nog niet over een recessie, met een verwachte winstgroei van bijna 10% voor het lopende jaar. De trend wijst echter op lagere winstverwachtingen voor Amerikaanse aandelen."

Ook in Europa zijn tekenen van verslechtering waarneembaar, met name in Duitsland, dat zwaarder wordt getroffen door de gestegen grondstoffenprijzen. "Europa kan duidelijk nog niet zonder Russisch gas zonder het risico op rantsoenering. De centrale bank staat echter minder onder druk, omdat de looninflatie nog geen probleem vormt.” Niettemin verwacht hij dat de negatieve beleidsrente tegen het einde van het jaar tot het verleden zal behoren.

Status quo

"Wat onze activa-allocatie betreft, zijn wij neutraal gebleven voor zowel aandelen als obligaties, hoewel onze analyse van de situatie steeds voorzichtiger wordt. Wij hebben onze blootstelling aan Amerikaanse aandelen echter afgebouwd als gevolg van de sterke stijging van de inflatie en de steeds agressievere retoriek van de Federal Reserve," aldus Frédéric Rollin. "We zijn nog niet op het punt dat we negatief moeten worden over aandelen en naar goud of grondstoffen moeten overstappen, maar we komen in de buurt. Bovendien zijn Europese aandelen niet zo duur gewaardeerd als de Amerikaanse.”

Frédéric Rollin blijft ook positief over Chinese aandelen, omwille van de consumptiecijfers die de afgelopen maanden positief zijn gebleven, een centrale bank die de rente heeft verlaagd om de binnenlandse vraag aan te zwengelen, sterke structurele groei en blijvend aantrekkelijke waarderingen. "Het zero-Covid-beleid dreigt echter averechts uit te pakken, met een lage groepsimmuniteit. De vaccins zijn ook relatief minder werkzaam dan de vaccins die in westerse landen worden gebruikt. Op langere termijn blijven we erg positief voor China, met uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling die in de toekomst zullen resulteren in een hogere productiviteit en betere marges."

Thema's

Wat de sectorblootstelling van de portefeuille betreft, wijst hij erop dat 'value' als thema waarschijnlijk het leeuwendeel van zijn winst heeft gerealiseerd, en dat sommige groeiaandelen nu vanuit tactisch oogpunt interessanter worden. "In dat segment denken wij dat schone energie nog een aanzienlijk stijgingspotentieel heeft tegen de achtergrond van een klimaattransitie die de komende jaren in een stroomversnelling zal komen, vooral na de uitbraak van het conflict tussen Rusland en Oekraïne. De kwestie van energiezekerheid staat nu bovenaan de agenda van de Europese autoriteiten.”

Hij is ook tuk op bedrijven die in staat zijn hun prijzen en marges te handhaven, zoals luxebedrijven. "Deze bedrijven hebben van de uitbraak van het coronavirus geprofiteerd om hun onlineactiviteiten uit te breiden, en profiteren ook van de economische heropening.” Tot slot behoort ook het thema veiligheid tot zijn favoriete posities, een trend die mee surft op het recente conflict tussen Oekraïne en Rusland.

Wat obligaties betreft, is hij gezien de huidige situatie niet geneigd om snel weer in te stappen. "Het is nog te vroeg om de Amerikaanse 10-jarige obligatie opnieuw te overwegen. We zijn echter opnieuw neutraal geworden voor bedrijfsobligaties, en handhaven onze voorkeur voor hoogrentende obligaties met korte looptijden. We behouden ook een tactische positie in de dollar en goud.”