Navbar logo new
Inclusio verwerft opvangcentrum voor asielzoekers
Calendar27 Apr 2022
Thema: Vastgoed

Inclusio, de recentste gereglementeerde vastgoedvennootschap actief in sociaal vastgoed, heeft onlangs het opvangcentrum van Nonceveux voor asielzoekers in Aywaille toegevoegd aan haar portefeuille.

Het centrum van Nonceveux, dat in 1981 werd gebouwd, wordt sinds 1997 volledig verhuurd aan het Belgische Rode Kruis. Bij ondertekening van een nieuw bijvoegsel in november 2021 werd de ingebruikname van het gebouw verlengd tot 30 september 2030.

Het gebouw is gelegen aan de oevers van de Amblève en heeft een bruto oppervlakte van 7.296 m². Het heeft een capaciteit van 220 bedden en werkt in perfecte harmonie met de bevolking en de plaatselijke autoriteiten, aangezien bijvoorbeeld de kinderen van de asielzoekers naar de gemeenteschool gaan.

Inclusio heeft een groot renovatieprogramma op zich genomen, waaronder de vervanging en isolatie van het leiendak van een vleugel van het gebouw en de volledige vernieuwing van de beglazing en het schrijnwerk.

Marc Brisack, CEO van Inclusio, verklaart in een persbericht: "Inclusio verhuurde al een centrum voor asielzoekers in Jette aan het Rode Kruis. De kans om dit nieuwe gebouw te verwerven en grondig te renoveren past perfect in de strategie van Inclusio om te investeren in sociale gebouwen in België. Naast betaalbare woningen en gebouwen voor mensen met een handicap is onze bedrijfstak "Sociale infrastructuur" nu goed voor meer dan 25 miljoen euro."

Marie Polard, Communication Advisor, Dienst Opvang Asielzoekers, Belgische Rode Kruis: "Sinds april 1997 worden in het opvangcentrum van het Rode Kruis in Nonceveux mannen, vrouwen en kinderen opgevangen en begeleid bij hun aanvraag om internationale bescherming in België. Zij verblijven in Nonceveux terwijl hun aanvraag door de autoriteiten wordt geëvalueerd ten einde de vluchtelingenstatus te verkrijgen. Na de overstroming in juli 2021 werd het gebouw zwaar beschadigd en gesloten. In januari 2022 konden we, na uitgebreide werkzaamheden, weer bijna 200 bewoners verwelkomen. Vandaag zijn we blij dat we onze samenwerking met Inclusio kunnen voortzetten. Dankzij dit kunnen wij uitkijken naar de ontwikkeling en het onderhoud van de infrastructuur. Wij zijn ervan overtuigd dat dit partnerschap ons zal helpen om onze bewoners een nog waardiger onthaal te bieden”.