Navbar logo new
Experts worden somber
Calendar02 May 2022
Thema: Beleggen

Corné van Zeijl houdt iedere maand een enquête onder beursexperts om het sentiment op zowel de korte als lange termijn te peilen. De ondervraagden geven tevens inzicht in hun meest en minst favoriete ondernemingen. Deze maand is de enquête door 61 experts beantwoord.

Cornevanzeijl
Corné van Zeijl

1-maandsverwachtingen

In april waren de experts wat aan de pessimistische kant. En de AEX is dan ook met 1,8% gedaald. Een half procent daarvan is te verklaren door dividend betalingen. De problemen stapelen zich op voor de financiële markten. Inflatie en dus centrale banken die de rente gaan verhogen. Afnemende economische vooruitzichten. Chinese lockdowns.

Eén expert haalde zelfs Olivier B. Bommel aan. 'Hier kan ik niets doen', legde drs. Zielknijper klagend uit, 'dit is geen normaal geval'. 28% van de experts denkt dat de AEX gaat stijgen en 39% verwacht een daling in mei.

1-maands sentiment

Aex rendementen

6-maands verwachtingen

Voor de komende zes maanden zijn er nog minder optimisten te vinden. Slechts 20% van de experts denkt aan een stijging, terwijl 39% ook hier een daling verwacht.

Rendementen aex index

Aandelenkeuzes april

Aex aandelen

In april hadden de experts Just Eat Takeaway uitgekozen als top pick. Dat was een dramatische keuze. Het aandeel ging 14,5% onderuit. Toch bleken de keuzes per slado niet zo slecht. Een fictief long/short fonds zou bijna 7% hebben verdiend met de experts keuzes. Dat komt vooral om dat KPN, AKZO en AEGON allemaal een mooie positieve performance hadden laten zien. En alle floppers, Arcelor, Philips, Adyen en Randstad daalden allemaal meer dan de AEX index. Het bijzondere is dat bij de IEX lezers precies het tegenovergestelde beeld te zien was. Zij hadden JustEat Takeaway bij de floppers gezet. Dat was een goed idee, maar ook Unilever en Heineken en die ging juist mooi omhoog. Terwijl ook Besi bij de verwachte toppers stond. Dat aandeel verloor afgelopen maand een kwart van de waarde. Per saldo verloor een fictief longshort fonds daar juist 7%.

Aandelenkeuzes mei

Beleggen aex

Komende maand staat ASML weer op nummer 1, op de voet gevolgd door Shell en Prosus. Het lijst wordt afgemaakt met ASM int, DSM en Randstad (vorige maand nog bij de floppers). Philips staat bij de floppers bovenaan. De experts denken dat de issue nog wel even door blijven zeuren. Adyen blijft een short. En ook JustEat Takeaway is weer verschoven naar de floppers lijst. Arcelor maakt het lijstje af.