Navbar logo new
65% van het totale vermogen van AXA IM wordt beheerd in overeenstemming met de koolstofneutraliteitsdoelstelling
Calendar20 May 2022
Thema: ESG
Fondshuis: AXA

Als lid van het Net Zero Asset Managers Initiative[1] (NZAMI), heeft AXA Investment Managers (AXA IM) zich ertoe verbonden bij te dragen tot de doelstelling van koolstofneutraliteit tegen 2050, in overeenstemming met de wereldwijde inspanningen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C ("nuluitstoot tegen ten laatste 2050").

In haar tweede verslag aan NZAMI deelde AXA IM het volgende mee:

· 65% van het totale beheerde vermogen wordt beheerd in overeenstemming met de koolstofneutraliteitsdoelstelling, wat neerkomt op ongeveer 580 miljard euro per eind 2021.
Het gaat vanaf nu om 100% van de bedrijfsaandelen en -obligaties, staatsobligaties, beursgenoteerde vastgoedactiva en vastgoedactiva die voor rekening van de AXA Groep worden beheerd. Voor al deze activa zijn Nul-Trajecten vastgesteld in overeenstemming met het rapport van de Intergouvernementele Werkgroep inzake klimaatverandering (IPCC), dat tot doel heeft de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C.
· Er zijn tussentijdse koolstofintensiteitreductiedoelstellingen[2] voor bedrijfsactiva[3] vastgesteld met als doel de koolstofintensiteit tegen 2025 met 25% en tegen 2030 met 50% te verminderen ten opzichte van 2019. Deze doelstellingen zullen worden opgevolgd via verschillende gevalideerde methodologieën (met name die van de Net-Zero Asset Owner Alliance & het Net Zero Investment Framework - ontwikkeld door het Paris Aligned Investment Initiative en gecoördineerd door de Institutional Investors Group on Climate Change) en er zal regelmatig verslag over uitgebracht worden.
· AXA IM heeft zich ertoe verbonden ervoor te zorgen dat tegen 2040 al haar portefeuilles van corporate activa 2040 koolstofneutraliteit zullen zijn of op koers liggen inzake de koolstofneutraliteitsdoelstelling. Alle aangehouden activa die tegen 2040 niet in lijn liggen met dit engagement, zouden dan worden verkocht.
· AXA IM bevestigt haar voornemen om het deel van de beheerde activa dat in overeenstemming is met de koolstofneutraliteitsdoelstelling geleidelijk te verhogen. Marco Morelli, Executive Chairman van AXA IM:

“We zijn er trots op dat we deze nieuwe klimaatverbintenissen kunnen aankondigen om bij te dragen aan de overgang naar een koolstofarme wereld. Er zijn doelstellingen vastgesteld voor het merendeel van de activa waarvoor tot dusver Net Zero-methodologieën beschikbaar zijn en waarvoor wij de juridische mogelijkheid hebben om dat te doen. Het is onze bedoeling om in de toekomst het aandeel van onze activa dat in overeenstemming is met de doelstelling van koolstofneutraliteit te blijven vergroten, afhankelijk van de beschikbaarheid van betrouwbare methodologieën voor alle activaklassen. In het kader van onze Net Zero-verbintenis zullen wij ons blijven inzetten voor bedrijven die zich nog niet aan deze doelstelling hebben geconformeerd. We zullen ook blijven investeren in bedrijven die klimaatoplossingen bieden, want innovatie is de sleutel om de overgang mogelijk te maken.”

AXA IM heeft ook de volgende initiatieven genomen om bij te dragen tot de overgang naar een koolstofarme wereld:

· Stopzetting van alle investeringen in steenkool in OESO-landen tegen 2030, en in de rest van de wereld tegen 2040[4].
· Invoering van een versterkt stembeleid[5] en een "three strikes and you're out"-aanpak voor klimaatachterblijvers in 2022[6], als aanvulling op het uitgebreide olie- en gasbeleid en het beleid inzake biodiversiteitengagement, beiden ingevoerd in 2021.
· Engagement met 245 ondernemingen in 2021[7], waarvan 33% van de engagementsactiviteit betrekking heeft op klimaatverandering en 14% op hulpbronnen en ecosystemen. Klimaat, biodiversiteit en sociale kwesties zullen ook in 2022 belangrijke prioriteiten blijven voor engagement met de ondernemingen.
· Voortzetting van de investeringen in groene activa (impactobligaties, groene beursgenoteerde aandelen en groene vastgoedactiva). Deze activa vertegenwoordigen ongeveer 38 miljard euro. Vergroening van haar productaanbod, met onder meer de lancering van nieuwe koolstofgerichte strategieën, de verdere uitbreiding van een portefeuille van groene beleggingen en de uitbreiding van het "ACT"[8]-fondsenaanbod van AXA IM Core.
· Publicatie van een jaarlijks TCFD-verslag[9] sinds 2019, waarin de ESG- en klimaatstrategieën worden voorgesteld, evenals belangrijke metrics, zoals de koolstofvoetafdruk van beleggingen die tussen 2019 en 2021 met -15,5% is afgenomen. Details over onze Net Zero-verbintenis en een regelmatige follow-up van de vooruitgang zullen beschikbaar zijn in het jaarverslag dat in juni 2022 zal worden gepubliceerd.
· Streven naar ten minste 50% van de vastgoedactiva in lijn met het 1,5°-traject tegen 2025 met gebruikmaking van CRREM (Carbon Risk Real Estate Monitor) trajecten.