Navbar logo new
De gasprijzen zullen de inflatoire lus in Europa blijven voeden
Calendar27 Jun 2022
Thema: Grondstoffen
Fondshuis: Lazard

Door Régis Bégué, Associé-Gérant, Responsable de la gestion et de la recherche actions, Lazard Frères Gestion

Sinds midden juni hebben de gasprijzen in Europa hun opwaartse trend hervat. De leveringscontracten voor één maand zijn gestegen van 79 EUR/MWh op 8 juni tot 132 EUR/MWh op 23 juni. Deze prijs ligt nog steeds lager dan de vorige piek in maart 2022, toen de prijzen kort na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne de drempel van 200 EUR/MWh overschreden. Het huidige niveau blijft echter vijf tot tien keer hoger dan in de voorgaande jaren, toen de prijzen historisch gezien rond de 15 tot 20 EUR/MWh evolueerden.

Sinds het najaar van 2021 verkeert Europa nog steeds in een energiecrisis. De vermindering van de Russische gasleveringen aan Duitsland, Frankrijk en Italië sinds 14 juni komt bovenop de eerdere verminderingen in Bulgarije, Polen, Finland, Denemarken en Nederland. Het continent heeft ook te lijden onder een daling van de uitvoer van vloeibaar aardgas (LNG) uit de VS na de brand in de terminal van Freeport (Texas) op 9 juni.

Europa komt echter niet zonder gas te zitten: de voorraden in de EU blijven toenemen en bedroegen op 21 juni 609 TWh, tegen 295 TWh begin april en 559 TWh op 9 juni1. De huidige voorraden liggen dicht bij het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar rond deze tijd van het jaar, en hoger dan vorig jaar op dezelfde datum. Het scenario van een gastekort in Europa volgende winter baart echter grote zorgen, vooral in het geval van een verlenging van de oorlog in Oekraïne. Dit verklaart waarom de gasprijzen in Europa vijf tot zes keer hoger blijven dan in de Verenigde Staten, voor vergelijkbare meeteenheden en munteenheden.

Op korte termijn is één ding zeker: de recente stijging van de gasprijzen zal de inflatoire lus in Europa blijven voeden.