Navbar logo new
8 tips om een dalende markt te doorstaan en uw pensioenpot te beschermen
Calendar29 Jun 2022
Thema: Beleggen
Fondshuis: Vanguard

Wie belegt voor zijn pensioen, loopt het risico dat de waarde van zijn opgebouwde pensioenpot kan afnemen als de markten dalen. Dat betekent dat het handig is om een langetermijnvisie aan te houden, zelfs voor diegenen die bijna of al met pensioen zijn. De volgende acht tips van Vanguard geven houvast in een dalende markt.

1. Wees voorbereid

Wees flexibel en zorg ervoor dat u uw financiële plannen kunt bijstellen als de omstandigheden veranderen. Hoe zit het met best- en worstcasescenario’s als het basisscenario niet kan doorgaan? Wat als u plotseling ziek wordt of voor iemand moet zorgen? Wat als u geld erft of wint? Wat als zich een onverwachte gelegenheid voordoet om extra geld te verdienen? Wie hierover nadenkt, kan beter handelen wanneer de beleggingen het beter of slechter doen dan verwacht. Dit is vooral belangrijk in de eerste tien jaar van het pensioen. De beslissingen en de marktomstandigheden in deze periode kunnen een grote invloed hebben op de levensvatbaarheid van de pensioenportefeuille op lange termijn.

2. Herzie pensioendoelstellingen

Sommige studies suggereren dat om te kunnen blijven genieten van de levensstijl van voor het pensioen, 50% tot 80% van het inkomen van vóór de pensionering nodig is. Maar klopt dat wel? Stel de vraag wat het belangrijkst voor uw geluk is. Maak een persoonlijk budget, stel prioriteiten en werk uw eigen ideale vervangingsratio uit.

3. Neem uitgaven onder de loep

Het kan nooit kwaad om alle uitgaven eens na te lopen. Hoeveel abonnementen op tv-diensten heeft u bijvoorbeeld en zijn deze allemaal nodig? Leest u alle bladen nog die op de deurmat ploffen? Vele kleine bedragen kunnen uiteindelijk een grote som worden! En hoe zit het met schulden? Als u die nog hebt, betaal dan af wat u kunt, zodat u daarop geen rente meer hoeft te betalen.

4. Goedkoper wonen

Verhuizen naar een goedkopere woning kan extra financiële zekerheid bieden. Het kan op twee manieren helpen: door een deel van het eigen vermogen in uw huis om te zetten in liquide middelen die u opnieuw kunt investeren en naar eigen goeddunken kunt besteden, en door uw lopende kosten te verlagen zodat u met een lager inkomen rond kunt komen.

5. Praat met een financieel planner/adviseur

Als u zich zorgen maakt over de economische en marktomstandigheden of niet zeker weet wat de beste aanpak is, kunt u overwegen om met een financieel adviseur te praten. Die kan uw situatie in zijn geheel bekijken en u helpen uw plannen bij te stellen, zodat u uw pensioenvermogen optimaal kunt benutten en uw pensioendoelstellingen kunt verwezenlijken.

6. Zoek andere inkomstenbronnen

Hebt u andere bronnen die u kunt aanboren voor inkomsten, bijvoorbeeld huurinkomsten of spaargeld? Zijn er dingen in uw huis die u in de loop der jaren hebt verzameld die u zou kunnen verkopen? Met online marktplaatsen is dat een stuk eenvoudiger dan vroeger. Hebt u nog wel twee auto’s nodig? Hebt u een kamer over die u kan verhuren? Dit zijn slechts een paar voorbeelden van mogelijkheden die u tijd kunnen opleveren. Hoe langer u uw pensioenbeleggingen ongemoeid laat, hoe meer tijd ze hebben om te herstellen in geval van een zwakke markt.

7. Ga later met pensioen

Een paar jaar langer werken kan de pensioenzekerheid enorm vergroten. Dus als u nog niet met pensioen bent gegaan, kunt u het misschien even uitstellen, tot het economische klimaat verbetert.

8. Weer gaan werken

Als u al met vervroegd pensioen bent, kunt u overwegen om weer betaald werk te doen - voltijds, deeltijds of als freelancer - zodat uw pensioenspaargeld verder oploopt. Om recent werk van onze Amerikaanse onderzoekscollega’s te parafraseren: de pandemie leidde tot een 'grote pensionering' toen veel oudere werknemers eerder dan verwacht op pensioen moesten gaan. Maar die ‘grote pensionering’ kan wel eens uitdraaien op de 'grote sabbatical' als de combinatie van hogere inflatie en zwakkere markten velen van hen dwingt om terug te keren naar de arbeidsmarkt.