Navbar logo new
In het hart van de markten: David Kruk en Pierre Puybasset
Calendar05 Jul 2022
Thema: Macro

De wolken pakken zich samen op de markten en de bedrijfswinsten worden neerwaarts herzien. Dat kan de komende weken een nieuwe correctie uitlokken op de markten.

Pierre Puybasset (woordvoerder van het beheerteam van La Financière de l'Echiquier) en David Kruk (hoofd van de tradingdesk van La Financière de l'Echiquier) hebbentijdens hun maandelijkse webcast Au Coeur Des Marchés teruggeblikt op de gebeurtenissen van juni. Zij hebben ook een weddenschap afgesloten over hoe de markten in juli zouden evolueren.

Puybasset kruck la financi%c3%a8re de l'echiquier
Pierre Puybasset en David Kruk

De afgelopen maand

"De afgelopen maand was lastig, met een scherpe correctie van de S&P500 index na de verdere versnelling van de inflatiecijfers," zegt David Kruk. "In het eerste deel van de maand begonnen veel bedrijven die blootgesteld zijn aan de consument tekenen van zwakte te vertonen, waarbij de winstwaarschuwingen elkaar snel opvolgden. In de tweede helft van de maand kwam het recessiethema centraal te staan, met brokers die de recessiekans voor de VS in 2023 verhoogden tot 50-60%, en een terugval van de rentevoeten die we in de loop van volgend jaar zouden kunnen zien.”

Tegelijkertijd wijst Pierre Puybasset erop dat de grondstoffenprijzen ook zijn gedaald als gevolg van de recessieverwachtingen. "We zien een echte paradigmaverschuiving op de markten, waarbij de inflatie nu relatief secundair is, ondanks de nog steeds zeer hoge cijfers. De markten zijn duidelijk in een stagflatielogica terechtgekomen, waarbij de groeiverwachtingen sterk naar beneden zijn bijgesteld terwijl de inflatie hoog zal blijven.”

Winstverwachtingen

"De markten zijn vandaag complex, want we moeten vandaag rekening houden met de winstverwachtingen van de bedrijven, en analisten die nog steeds een winstgroei van 14% verwachten voor dit jaar," zegt David Kruk. "Ik verwacht neerwaartse herzieningen van de resultaten wanneer de cijfers voor het tweede kwartaal worden bekendgemaakt.”

Hij zegt echter dat de markten nog niet hebben gecapituleerd, aangezien sinds het begin van het jaar 195 miljard dollar naar Amerikaanse aandelen is gevloeid ten koste van de obligatiemarkten. "De kapitalisatie van de Amerikaanse retail is nu moeilijk voor te stellen, omdat de markt nog steeds wordt gedomineerd door de rijkste Amerikaanse beleggers.”

Nieuwe correctie

Pierre Puybasset wijst erop dat "aandelen die werden gesteund door de verwachting van een sterke economische cyclus, zijn afgestraft door de verandering in de economische context, terwijl defensieve aandelen (gezondheid, voeding, telecommunicatie, enz.) over het algemeen beter hebben gepresteerd. Dit is vrij goed nieuws voor ons, omdat onze strategieën relatief weinig blootstelling hadden aan de sectoren die in het begin van het jaar goed hadden gepresteerd.”

David Kruk merkt ook op dat het pessimisme op de financiële markten nog steeds op zijn hoogste peil staat. "Een broker als Morgan Stanley, die momenteel tot de meest pessimistische van de Amerikaanse brokers behoort, houdt nu rekening met een verdere correctie van de aandelenmarkten, waarbij de S&P500-index mogelijk zal corrigeren van 3.900 naar 3.400 punten in het geval van een zachte landing van de Amerikaanse economie, of zelfs naar 3.000 punten als de vertraging meer uitgesproken is.”

Positieve signalen

Op het niveau van de fondsbeheerders van LFDE wijst David Kruk erop dat het moeilijk blijft om de markten te lezen en dat er de laatste weken weinig evolutie is geweest. "Onze beheerders zijn beleggers, geen traders. Doorgaans wachten zij de cijfers van het tweede kwartaal af, met portefeuilles die sinds begin 2022 over het geheel genomen defensiever zijn geworden.

"De markt anticipeert nu op een verlaging van de beleidsrente van de centrale banken in de tweede helft van 2023. Dat klimaat kan gunstig zijn voor flexibele strategieën die zwaar hebben geleden onder de slechte prestatie van hun obligatieportefeuille," benadrukt Pierre Puybasset. ”De Chinese markt heeft het de afgelopen maanden ook goed gedaan dankzij het thema van de heropening en de steunmaatregelen van de Chinese overheid.”

De trend doorbreken

Voor de komende maand verwacht David Kruk dat de markt zeer volatiel zal blijven en dat de centrale banken het hoge woord zullen blijven voeren. "Het is mogelijk dat de ECB de rente in juli met nog eens 0,50% zal verhogen, terwijl de problemen met de Russische gaslevering tot de factoren zullen blijven behoren die waarschijnlijk volatiliteit zullen veroorzaken.” Hij wijst er ook op dat de inflatiecijfers en de bedrijfswinsten centraal zullen blijven staan.

"De voorbije veertien jaar was juli steeds een positieve maand voor de aandelenmarkten, maar ik denk dat 2022 deze seizoensgebonden prestatie zou kunnen doorbreken. Lagere winstverwachtingen na de resultaten over het tweede kwartaal zouden een verdere correctie van de aandelenkoersen kunnen uitlokken. Deze correctie kan een goed instapmoment zijn voor beleggers.