Navbar logo new
Off-topic interview: Sam Desimpel (Top Tier Access)
Calendar27 Jul 2022

Sam desimpel

Sam Desimpel is gepassioneerd door geschiedenis en een levensgenieter die zowel van een Texaanse barbecue als van een bord ramen houdt. Hij is ook betrokken bij een steungroep voor Oekraïne.

In deze interviewreeks spreken we met bekende dames en heren uit de Belgische vermogensbeheersector. Hun functie en financiële expertise komt hier (bijna) niet aan bod. Het is de beurt aan private equityspecialist Sam Desimpel (Top Tier Access) om te praten over zijn passies.

Dag Sam. Allereerst, wat is je grote passie?

Sam Desimpel: "Naast mijn werk als taxichauffeur om mijn kinderen naar hun activiteiten te brengen, kun je aan de boekenplank achter mij zien dat ik een groot geschiedenisliefhebber ben. Ik heb geen favoriete periode. Ik vind het alleen jammer dat er niet veel boeken zijn die directer ingaan op de economische en financiële aspecten van bepaalde delen van ons verleden. Boeken die directer ingaan op deze kwesties zullen voor mij altijd interessanter zijn dan boeken die meer traditioneel ingaan op oorlogen of godsdiensten.”

Doe je regelmatig aan sport?

S.D.: "Niet echt. Ik zwem af en toe, en vroeger deed ik de 20 kilometer in Brussel voordat ik knieklachten kreeg. Maar ik wandel wel graag elke dag een uur in de prachtige streek waar ik woon en ik gebruik de tijd om naar historische podcasts te luisteren. Het helpt me om wakker te worden en mijn dag met een goede energie te beginnen. De lessen die uit het verleden kunnen worden getrokken, helpen vaak om te begrijpen wat er vandaag in de wereld gebeurt. Ik volg met name een podcast die 'The Rest Is History' heet, en er zijn regelmatig bijeenkomsten in Londen waar ik andere geschiedenisfanaten kan ontmoeten die gepassioneerd zijn over het programma.”

Steun je een zaak die je na aan het hart ligt?

S.D.: "Ik gebruik mijn netwerk graag voor andere dingen dan financiën. Ik ben vrijwilliger in een vzw genaamd BEforUkraine (www.beforua.be), die schenkingen en menselijke hulpbronnen inzamelt om dit door de Russische invasie verwoeste land te steunen. Tot dusver hebben wij meer dan 25 ambulances gestuurd en meer dan 240 vluchtelingen naar gastgezinnen teruggebracht. Dit is een verbintenis waar ik bijzonder trots op ben.”

Als je niet in private equity was gestapt, welke andere carrièrekeuze had je dan gemaakt?

S.D.: "Ik zou waarschijnlijk in een start-up hebben gewerkt. Ik heb me altijd aangetrokken gevoeld tot het ondernemersaspect, en ik ben erg onafhankelijk in wat ik doe. Ik denk niet dat ik in staat zou zijn geweest om in een groot bedrijf te werken waar je een hiërarchie moet respecteren. Een carrière in de politiek zou me ook erg hebben aangetrokken, maar het is een systeem waarin inertie vaak erg aanwezig is, wat er vaak toe leidt dat je veel moet beloven om heel weinig te bereiken.”

Wat zijn je favoriete steden?

S.D.: "Venetië is zeker mijn favoriete stad in de wereld. En Londen natuurlijk, want daar ben ik vaak en ik ken de verschillende wijken heel goed. Ik heb er ook vrienden en het is er altijd aangenaam vertoeven voor mijn werk. Berlijn is ook een stad waar ik veel banden mee heb omdat ik er een jaar heb gestudeerd in het kader van een Erasmustraject. Ik hou echt van de ontspannen, nuchtere Berlijnse mentaliteit, en het is ook een opwindende stad omdat ze altijd evolueert."

Welke landen wil je graag bezoeken?

S.D.: "Bovenaan mijn lijst staat zeker Japan. Het is het meest atypische land ter wereld met een cultuur die zijn gelijke niet kent, met ook een mix van natuur, bergen, en zeer dichtbevolkte en geanimeerde stedelijke gebieden zoals Tokyo, Kyoto, Nagasaki of Sapporo. Het is helaas een heel ver land en ik heb niet echt een professionele reden om erheen te gaan, maar ik zou het graag eens met mijn eigen ogen willen zien. Andere plaatsen die ik zou willen bezoeken zijn de grote Amerikaanse natuurparken in Californië of ten noorden van Boston, Scandinavië of steden in Italië zoals Bologna, Milaan, Genua of Ravenna.”

Wat is je favoriete eten?

S.D.: "Dat varieert, maar op het moment ben ik vooral aangetrokken tot Japanse ramen. Met mijn collega hebben we de gewoonte genomen om ze allemaal te testen en te beoordelen. Mijn favoriet is de Menma vlakbij het Sint-Katelijneplein in Brussel. Daarnaast houd ik ook erg van Texaanse barbecues op lage temperatuur, met steaks die ongeveer tien uur worden gerookt, wat een onvergelijkbare smaak aan het vlees geeft. Ik maak ze af en toe thuis klaar, maar er is ook een restaurant in Brussel dat gespecialiseerd is in dit soort gerechten, de Holy Smoke bij de Hallepoort."

Verkies je bier of wijn?

S.D.: "Dat hangt een beetje af van wat ik eet. Bij Japanse ramen drink ik geen alcohol, en bij Texaanse barbecue is het meer bier. Maar in het algemeen geef ik de voorkeur aan rode wijn. De laatste tijd ben ik vooral dol op Brouilly-wijnen, een minder bekende appellatie in België, maar wel een die het voordeel heeft dat hij met de meest uiteenlopende gerechten gecombineerd kan worden.”