Navbar logo new
AXA IM: Innovatieve alternatieven voor plastic kansrijk voor beleggers
Calendar16 Sep 2022
Thema: Grondstoffen
Fondshuis: AXA

De komende jaren zullen van cruciaal belang zijn om de plasticvervuiling tegen te gaan. Innovatieve alternatieven voor plastic bieden interessante beleggingskansen, stellen Liudmila Strakodonskaya en Jules Arnaud, respectievelijk verantwoord beleggingsanalist en impact beleggingsanalist bij AXA IM in een nieuw artikel.

Afgelopen maart heeft de VN het allereerste wereldwijde verdrag over plasticvervuiling goedgekeurd, met als doel een einde te maken aan de plasticvervuiling en tegen 2024 een internationaal bindend akkoord te sluiten. Ongeveer 175 landen onderschreven deze overeenkomst. De Franse vermogensbeheerder is van mening dat dit momentum nu ook in de particuliere sector tot uiting moet komen, met duidelijke implicaties en kansen voor beleggers.

Bedrijven zullen het belangrijkste onderdeel zijn van een transformatie van plastic afhankelijke economieën. Volgens een rapport uit 2020 van onderzoeksorganisatie Pew is deze transformatie enorm. Het gaat om het wereldwijd recyclen en hergebruiken van plastic ter waarde van 600 miljard dollar (en naar schatting tot 1200 miljard dollar volgens het World Economic Forum).

Pew schat dat door een aantal van de belangrijke maatregelen die in het rapport worden voorgesteld, het gebruik van plastic in de komende twee decennia met 80% kan worden verminderd.

Het is daarom tijd om te handelen, aldus de vermogensbeheerder. Om dit effectief te doen, is het belangrijk om de risico's van plasticvervuiling op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur (ESG) duidelijk in kaart te brengen. Hetzelfde geldt voor de voordelen van potentiële oplossingen en het ondersteunen van innovatieve alternatieven voor het gebruik van plastic. Dit is waar de kansen voor beleggers liggen, en waar zij het streven naar een duurzamere wereld kunnen ondersteunen.