Navbar logo new
State Street: Europees beleggersvertrouwen daalt opnieuw na piek in Augustus
Calendar30 Sep 2022
Thema: Beleggen
Fondshuis: State Street

State Street Global Markets heeft de resultaten bekendgemaakt van de State Street Investor Confidence Index* (ICI) voor september 2022. De index van het wereldwijde beleggersvertrouwen steeg naar 108,8, 1,5 punt hoger dan de herziene waarde van 107,3 in augustus. De stijging werd aangevoerd door een sprong van 7,7 punten in de Aziatische ICI naar 100,1. Ook de Noord-Amerikaanse ICI steeg met 2,4 punten tot 109. Het Europese beleggersvertrouwen daalde daarentegen met 5,5 punten tot 100,1.

"Ondanks de wereldwijd toegenomen volatiliteit op de aandelenmarkten bleef het risicosentiment van institutionele beleggers in september stabiel, blijkt uit de lichte stijging van de wereldwijde ICI licht tot 108,8", aldus Cayla Seder, macrostrateeg bij het Multi-Asset Strategy Team van State Street Global Market. "Zoals verwacht werden Europese beleggers opgeschrikt door een aanhoudende energiecrisis, afnemende groeivooruitzichten en het strakke rentebeleid van de wereldwijde centrale banken; als gevolg daarvan daalde de EMEA ICI met 5,9 punten.

In de toekomst is het belangrijk na te gaan of de dip in het Europese beleggersvertrouwen aanhoudt gezien de negatieve reactie van de markt op de recente begrotingsplannen van het VK. In het algemeen kan de stijging van de wereldwijde ICI van september grotendeels worden toegeschreven aan beleggers in APAC, omdat de risicobereidheid toenam in combinatie met de heropening van de grenzen en de versoepeling van de beperkingen in Macau en Chengdu, China."

Vertrouwen beleggers

*De Investor Confidence Index werd ontwikkeld door State Street Associates, de onderzoeks- en adviesdienstenafdeling van State Street Global Markets, in samenwerking met FDO Partners. De index meet het beleggersvertrouwen of de risicobereidheid kwantitatief door de feitelijke koop- en verkooppatronen van institutionele beleggers te analyseren. De index kent een precieze betekenis toe aan veranderingen in de risicobereidheid van beleggers: hoe groter de procentuele allocatie aan aandelen, hoe hoger de risicobereidheid of het vertrouwen. Een waarde van 100 is neutraal; dit is het niveau waarop beleggers hun langetermijnallocatie aan risicovolle activa noch verhogen, noch verlagen. De index verschilt van op enquêtes gebaseerde maatstaven in die zin dat hij gebaseerd is op de feitelijke transacties, in tegenstelling tot de meningen van institutionele beleggers.