Navbar logo new
Nuveen: Beleggers moeten zich opmaken voor sombere cijferseizoenen
Calendar20 Oct 2022
Thema: Beleggen

De ramen en deuren van het cijferseizoen in de VS staan open. Of het zwaar gaat tochten valt nog te bezien, want in de eerste helft van dit jaar viel het alleszins mee. Er was nog geen sprake van zwaar dalende winstcijfers of een recessie. Maar hogere productiekosten, oplopende lonen en de pogingen van de Fed om de inflatie te beteugelen, zullen hoogstwaarschijnlijk nu hun tol eisen. Dat verwacht Saira Malik, CIO bij vermogensbeheerder Nuveen.

“Tot dusver heeft slechts een fractie van de S&P 500-bedrijven cijfers gepubliceerd. Als de gerapporteerde cijfers en de ramingen worden samengevoegd is er in het tweede kwartaal al sprake van een winstgroeidaling van 9,5% naar 1,4% en een omzetdaling van 9,8% naar 8,5% ten opzichte van hetzelfde kwartaal van vorig jaar. En als de energiesector buiten beschouwing wordt gelaten, ziet het ernaar uit dat de winstgroei op jaarbasis van de S&P 500-bedrijven over het derde kwartaal negatief uitpakt. De winstprognose voor 2023 per aandeel is sinds eind september al met vier procentpunten gedaald van 12,4% naar 8%”, aldus Malik.

Malik adviseert om niet te dralen als het gaat om aandelenallocaties. “De inflatie zorgt voor voortdurende onrust. De groei van de winst per aandeel staat zwaar als gevolg van de krimpende economie en het hawkish beleid van de Fed. Circa 40% van de winst van de S&P 500 wordt genereerd buiten de VS en daardoor drukt de sterke dollar onevenredig hard op de winstverwachtingen. Hoewel de winst- en omzetprognoses een somber beeld schetsen, verwachten wij dat de inflatie in de komende maanden wel iets afneemt in de VS.”