Navbar logo new
Trade Republic wil jonge Belgische beleggers wakker schudden
Calendar26 Oct 2022
Thema: Beleggen
Matthias baccino
Matthias Baccino

Op 18 oktober heeft het van oorsprong Duitse handelsplatform, Trade Republic zijn eerste stappen op de Belgische markt gezet. Het wil beleggen op de lange termijn promoten en doet dit vooral via spaarplannen die al vanaf 10 EUR kunnen worden opgestart. Het richt zijn peilen voornamelijk op jonge beleggers via zijn laagdrempeligheid, modern aanbod en uiterst lage kosten. De groep, die begin 2019 werd opgericht, verdiende reeds haar strepen in thuismarkt Duitsland en heeft filialen in Frankrijk, Italië, Spanje en Nederland. We spraken met Matthias Baccino, algemeen directeur van Trade Republic France die de Belgische expansie in goede banen moet leiden, over de ambities van de groep en nieuwe beleggingstendenzen op de markten.

Waarom stort u zich op de Belgische markt?

Matthias Baccino: We zien op de Belgische markt opportuniteiten omdat er een beleggingsbehoefte voor de lange termijn is, de tarieven te hoog liggen en er slechts een beperkt aanbod aan automatische spaarplannen aanwezig is. Die beleggingsbehoefte zal flinke toenemen omdat het collectieve pensioensysteem op termijn door de vergrijzing van de bevolking in gevaar zal komen. Tegelijk is het opmerkelijk dat Belgen een hoge spaarquote met een lage beleggingsgraad combineren. De capaciteit om te beleggen is er maar het gebeurt te weinig. Als men de koopkracht van de bevolking bij lagere pensioenuitkeringen, die zeer waarschijnlijk zijn, wil behouden op middellange termijn dan zullen de colletieve systemen moeten worden aangevuld met individuele spaarplannen. En via ons gemakkelijk te gebruiken platform willen we beleggen toegankelijker maken en democratiseren en vooral beleggen op de lange termijn promoten. Ons doelpubliek is eigenlijk iedereen hoewel we vooral op jonge beleggers mikken. En dit slaat blijkbaar aan want in Frankrijk wilden we na 1 jaar 100.000 klanten en ondertussen hebben we deze doelstelling ruimschoots overschreden.

Dus u wil jongeren aan het beleggen krijgen?

Matthias Baccino: 80% van onze klanten is jonger dan 35 jaar en we zijn op korte termijn uitgegroeid tot het grootste spaarplatform bij jonge beleggers in Europa. Deze groep is niet meteen de meest kapitaalkrachtige dus voor ons zou het financieel voordeliger zijn geweest om oudere klanten binnen te halen. We mikken echter op jongeren omdat ze op langere termijn het financiële verschil kunnen maken in Europa en zich op individuele basis financieel kunnen veiligstellen bij hun pensioen. Het heeft vandaag geen enkele zin dat spaarders hun geld op spaarrekening zetten want ze verliezen zienderogen aan koopkracht. Geld gaat dood op een spaarrekening. Iedereen moet in feite gaan beleggen maar wel op een voorzichtige en intelligente manier.

Wat is uw beleggingsaanbod?

Matthias Baccino: We komen ook met een modern aanbod. We hebben 8000 aandelen en bijna 2000 ETF’s van over de hele wereld in ons beleggingsuniversum omdat jonge beleggers nu eenmaal internationaal willen beleggen. Het is belangrijk dat ze kunnen beleggen in thema’s waarin ze geloven zoals alternatieve energie. Ten slotte bieden we in Duitsland ook crypto aan en zullen dat binnenkort ook in België doen.

Waarom mikt u op lage transactiekosten?

Matthias Baccino: Vandaag zitten we in België met transactiekosten van 6 tot 8 EUR voor een gemiddeld beursorder. Maar eigenlijk zijn het variabele kosten want naarmate het order groter wordt, stijgt die kost. Dit terwijl de broker ongeacht de grootte van het order een vaste kost betaalt. Dit zorgt ervoor dat de financiële tussenpersoon vooral mikt op grote orders. Wij hebben dat veranderd en hebben slechts één lijntje in onze tarifering: namelijk 1 EUR per order, wat ook de grootte ervan is. En er zijn geen extra verdoken kosten zoals wisselkoersen. Daarenboven rekenen we voor een automatisch maandelijks geprogrammeerd spaarplan geen transactiekosten aan. Aangezien we één keer per maand alle orders van onze klanten, die een dergelijk spaarplan hebben, samenbrengen kunnen we dit aanbieden. U kunt hiermee starten vanaf 10 EUR per maand. De enige kost die u zal hebben is de beheerskost van de ETF’s die u eventueel in het spaarplan opneemt en deze bedraagt gemiddeld 0,2% per jaar.

Wilt u ook traders en speculanten aantrekken?

Matthias Baccino: Nee, niet echt. We zijn geen tradingplatform zoals BinckBank waarvoor ik 4 jaar de Franse activiteiten heb geleid. Dit type van brokers doet iets totaal anders. Onze doelstelling is dus niet om complexe tradingtools ter beschikking te stellen aan een doelgroep die reeds op de hoogte is waar beleggen en traden rond draait. Tijdens de lockdown is er bovendien een mode geweest om speculatief te beleggen: speculeren werd het nieuwe gaming als het ware. Dat willen we zeker niet bevorderen want we weten dat de meeste particulieren met trading hun geld zullen verliezen. Vandaag is deze hype, zeker nu de cryptomarkt zich in een berenmarkt bevindt, voorbij. We zien nu het tegenovergestelde gebeuren: de opkomst van de individuele belegging voor de lange termijn. Dit wint overal in Europa aan kracht onder meer dankzij de sociale media waarop deze spaarwijze fors wordt aangemoedigd. Er worden groepen gecreëerd zoals de FIRE-beweging en er zal uiteindelijk een heel nieuwe ecosysteem ontstaan. Ook wij doen een duit in het zakje want we hebben akkoorden gesloten met makers van content, onder meer op sociale media, om deze. Boodschap naar voor te brengen.

U biedt ook fractioneel beleggen aan. Kunt u dit toelichten?

Matthias Baccino: Klanten kunnen in volledige aandelen maar ook fractioneel of fracties van een aandeel, zoals bijvoorbeeld 0,15 van een Microsoft-aandeel, beleggen. Ze zijn wettelijk eigenaar van deze fracties, niet Trade Republic. Het gaat hier dus niet over afgeleide producten. Tot nu toe was het fractioneel beleggen enkel beschikbaar in onze automatische spaarplannen. Sinds kort hebben we het opengesteld naar ons hele aanbod: we stellen vast dat vooral grote aandelen in fracties worden verhandeld. En dankzij fracties kunnen kleine beleggers beter diversifiëren. Daarnaast zien we ook dat beleggers jonger dan 30 jaar vooral in bedragen beleggen en niet in het aantal aandelen. Deze generatie heeft leren beleggen met vaste bedragen: ze kopen voor 100 EUR Umicore in plaats van 3 aandelen. Dat is overgewaaid uit de cryptomarkten. Het is niet uitgesloten dat fractioneel beleggen in een afgerond bedrag de norm gaat worden.

Is het nu gezien de onzekerheid op de markten geen moeilijk moment om de Belgische markt te betreden?

Matthias Baccino: Ondanks alle economische uitdagingen is vandaag het beste moment om op de Belgische markt te komen. En dat geldt zeker voor jonge beleggers. Ze schatten beleggen in aandelen als minder risicovol in dan hun ouders. En ze hebben begrepen dat geleidelijk aan beleggen, in plaats van in één keer, het risicoprofiel doet verlagen. Ze beseffen voorts dat het vandaag crisis is en het nu de moeite loont om te beginnen beleggen met een automatisch ingesteld of geprogrammeerd spaarplan. Want zo blijft men beleggen in dalende markten en dat is juist de sterkte van het DCA-principe. En aangezien we een spaar- en beleggingsplatform voor de lange termijn zijn, zijn we minder gevoelig voor marktschommelingen. Sinds mei hebben we onze waardering 15% kunnen verhogen terwijl platformen die zich op speculatie concentreren flink terrein hebben verloren. Robin Hood is sinds zijn top met 80% teruggevallen terwijl eToro zijn beursgang heeft moeten uitstellen.

Kunt u het DCA-principe wat extra toelichten?

Matthias Baccino: DCA staat voor Dollar Cost Averaging. Bij deze strategie worden posities opgebouwd door op regelmatige basis gelijke of bepaalde bedragen te beleggen zonder naar de prijs of de toestand op de markten in ogenschouw te nemen. Via DCA is bewezen dat het genomen risico door drie wordt gedeeld terwijl de kans om een rendement van 7% te realiseren op 20 jaar verdubbelt.

U wilde ten slotte nog iets kwijt over Republic in de bedrijfsnaam.

Matthias Baccino: Met ‘Republic’ in onze bedrijfsnaam hebben we de notie van individuele verantwoordelijkheid en vrijheid voor de belegger willen aangeven. En jonge beleggers willen beleggen in hun convicties, in sectoren die ze een warm hart toedragen of activiteiten die ze nuttig vinden. Vorig jaar in Duitsland hebben jongeren via Trade Republic 900 miljoen EUR in ETF’s met focus op hernieuwbare energie belegd. Vaak worden jongeren als onbesuisde beleggers voorgesteld die snelle rijkdom nastreven. Niets is minder waar!