Navbar logo new
Belgische Greentech H2WIN haalt 3,3 miljoen euro op
Calendar26 Oct 2022
Thema: Beleggen

De Belgische Greentech H2WIN heeft met succes 3,3 miljoen euro aandelenkapitaal opgehaald.

Op basis van zijn gepatenteerde H2GREEN-systeem (Hydrogen Generated by REnewable ENergy) werkt H2WIN aan een manier om waterstof te produceren of om te zetten in elektriciteit met behulp van algenenzymen in plaats van dure platina.

Het kapitaal werd opgehaald om de industriële productie van enzymen en de integratie ervan in een prototype van een op enzymen gebaseerd protonuitwisselingsmembraan (PEM) in elektrolysers en waterstofbrandstofcellen te financieren. Het bedrijf wil het prototype binnen 2 jaar presenteren.

"Enzymen zullen een goedkope levering van katalysatoren voor de groene waterstofindustrie verzekeren, meer energie opleveren dan de momenteel gebruikte metalen katalysatoren en de productiviteit helpen verbeteren", verklaarde Dr. Philippe Lorge, oprichter van de greentech start-up H2WIN.

Om de ontwikkeling te versnellen, gaat H2WIN een samenwerking aan met de Université Libre de Bruxelles en breidt zo zijn wetenschappelijk consortium met onder meer de Universiteit van Luik uit.

Als Chief Research Officer heeft H2WIN Dr. Katarzyna Sokol aangenomen, een specialist in Redox-enzymen en Waterstof. Zij heeft een PhD van de Universiteit van Cambridge (VK) en een post-doctoraat van MIT (VSA).

"H2WIN wil een lokale en hernieuwbare energiedrager leveren die de door menselijke activiteit veroorzaakte luchtvervuiling helpt verminderen. Vandaag hebben we verschillende alternatieven voor de ontwikkeling van onze innovatieve technologie voor verschillende sectoren zoals transport, opslag van hernieuwbare energie, koolstofopvang en kunstmestproductie", legt Dr. Lorge uit.

De groei van H2WIN wordt ondersteund door zijn historische business angels die partners zijn sinds de oprichting van het bedrijf in 2013, zoals Eric Swenden, René Stoltz, Marc Solvi, Edward de Burlet, alsook de nieuwe business angels Bertrand Velge, het bedrijf K&E B.V., Jérôme Lhoist, Jean-Pierre Pirson en andere Belgische families en ondernemers. Het project wordt ook gesteund door het Waalse Gewest en de Europese Unie sinds de start van het wetenschappelijke H2GREEN-project.

Guy van der Heyden, managing partner van ONEtoONE Corporate Finance verklaart: "Ondanks een zorgwekkend internationaal klimaat zijn we erin geslaagd een groter bedrag op te halen dan verwacht, met een mix van Belgische families en ondernemers uit de sector die waterstof zien als een van de belangrijkste oplossingen voor de energietransitie."

Jeroen Maudens, partner van ONEtoONE Corporate Finance vult aan: "We zijn erg blij dat we opnieuw een transactie hebben afgesloten in de Belgische technologiesector. We hebben expertise ontwikkeld om bedrijven die zich richten op energietransitie en decarbonisatie, op een doeltreffende manier bij te staan."