Navbar logo new
AXA IM: Verstoringen in aanbod China kunnen herstel van wereldwijde aanbodzijde schaden
Calendar29 Nov 2022
Thema: China
Fondshuis: AXA

Potentiële verstoringen in het Chinese aanbod, te midden van protesten tegen het ‘closed loop system’ in China, kunnen het herstel van de wereldwijde aanbodzijde doen ontsporen. Dat schrijft Gilles Moëc, hoofdeconoom van AXA Group, in zijn laatste Macrocast.

Terwijl de aandacht van de markt van aanbod naar vraag als de belangrijkste bron van de Amerikaanse inflatie verschoof, verbeterden de leveringsvoorwaarden stilletjes. Zo zijn volgens Moëc de aanbodlijnen minder verstoord, blijven de invoerprijzen in de VS dalen en de afname van de leveringstermijnen en achterstanden wijst erop dat de productie niet langer bezig is de vraag in te halen.

Hoewel de inflatie in de VS ten minste sinds het begin van dit jaar hoofdzakelijk werd gedreven door een te grote vraag, hebben ook de aanbodvoorwaarden eraan bijgedragen, schrijft de AXA-econoom. “De prijzen van industriële goederen in de VS zouden moeten blijven dalen. Dit was de belangrijkste oorzaak van de verbeterde kerninflatie van vorige maand. Het is echter een zeer volatiele variabele, zodat opwaartse verrassingen niet kunnen worden uitgesloten.”