Navbar logo new
T. Rowe Price: Outlook 2023 hig yield obligaties - Markten overschatten wanbetaling op bedrijfsschuld
Calendar06 Dec 2022
Thema: Fixed Income
Fondshuis: T. Rowe Price

- Een eventuele recessie zal de bedrijfswinsten deze keer minder hard raken dan bij eerdere recessies
- Macro-economische angst zorgt ervoor dat markten een te hoog wanbetalingspercentage inprijzen
- Fundamentals in high yield en onderliggende kredietkwaliteit blijven solide

De vrees voor een recessie neemt toe nu de centrale banken de rente blijven verhogen en in reactie op de stijgende inflatie steeds agressiever worden. De beurskoersen zijn over de hele linie gekelderd, vooral die van beleggingen die als risicovoller worden beschouwd, zoals high yield obligaties. De angst op de markten is zo groot dat beleggers zich kunnen afvragen of de huidige crisis zal lijken op de dot-com zeepbel van 2001 of de wereldwijde financiële crisis van 2008.

Het goede nieuws is dat een eventuele recessie deze keer waarschijnlijk veel minder schade zal toebrengen aan de bedrijfswinsten dan bij die eerdere recessies. Hoewel de huidige waarderingen suggereren dat het aantal wanbetalingen op bedrijfsschulden in 2023 sterk zal toenemen, is dat volgens Mike Della Vedova, Portfolio Manager, Global High Yield Bond Strategy bij T. Rowe Price geen realistische inschatting.

Wanbetalingspercentage kan meevallen

Volgens Della Vedova prijst de markt een veel hoger wanbetalingspercentage in omdat zij zich grotendeels laat leiden door macro-economische angsten en geen oog heeft voor de stabiliteit die de lage leenkosten hebben gebracht voor veel emittenten van high yield. Als gevolg van de herfinancieringsgolf van 2020-2021 hebben de meeste bedrijven momenteel veel cash in verhouding tot de schuld op hun balans. Zij hebben lange tijd tegen zeer lage tarieven kunnen lenen, waardoor zij hun looptijden konden verlengen, hun financieringskosten konden verlagen en hun kapitaalstructuren konden optimaliseren.

Solide fundamentals

De fundamentals in high yield en de onderliggende kredietkwaliteit blijven solide. Hij verwacht een stijging van het wanbetalingspercentage in de markt - minder dan 1%. Hij verwacht echter niet dat het in 2023 boven het langetermijngemiddelde van ongeveer 3% zal uitkomen, ondanks het moeilijke klimaat.

De prestaties van de high yield zijn sterk gecorreleerd met die van andere risicovolle beleggingen. Daarom verwacht hij dat gebeurtenissen in de bredere markt, zoals aandelenverkopen in reactie op de verdere renteverhogingen door de Fed, kunnen leiden tot een toename van de credit spreads. In het verleden, wanneer de risicovrije rente en de credit spreads het huidige niveau bereikten - zoals vier keer sinds de wereldwijde financiële crisis – volgden sterke eenjarige termijnrendementen in high yield, wat een goed voorteken is voor de prestaties ervan in het komende jaar.

Voorkeur voor Europa boven de VS

Eerder meldde Della Vedova al dat Europa ondanks het vooruitzicht van een recessie de beste kansen in high yield biedt. De Europese economie kan sterk vertragen maar de Europese high yield-markt moet in vergelijking met de Amerikaanse markt profiteren van de lagere blootstelling aan cyclische markten, zoals grondstoffen. Europa heeft ook een hogere kredietkwaliteit dan de VS, met meer bedrijven met een BB-rating (70,7% in Europa tegen 52,3% in de VS) en minder bedrijven met een CCC-rating en lager (5,5% in Europa tegen 11,1% in de VS).

Sectorpicks: Europese kabelbedrijven en dienstverleners

Della Vedova vindt vooral Europese kabel- en telecombedrijven interessant. Deze sector wordt gesteund door langetermijntrends in de mediaconsumptie en stabiele inkomsten, wat belangrijk is in een tijd waarin de groei vertraagt. Ook de dienstensector vindt hij interessant. Dit is een grote en zeer diverse sector met veel potentiële interessante mogelijkheden, maar door de stijgende prijzen is fundamenteel onderzoek noodzakelijk.